29 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Boca

foto: doxologia.ro

Mănăstirea de la Prislop este astăzi loc de pelerinaj. Mii de credincioși au fost prezenți la slujba și la parastasul oficiat la mormântul părintelui Arsenie Boca, la 29 de ani de la trecerea la veșnicie. Ca în fiecare an, gospodinele din Țara Făgărașului au pregătit sarmale, colaci pentru a le da de pomană credincioșilor sosiți la Prislop.

Pe numele de mirean Zian, el s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (Hunedoara). După liceul „Avram Iancu” de la Brad (județul Hunedoara), a urmat Academia Teologică de la Sibiu și Institutul de Belle Arte din din București, frecventând în paralel și cursuri de medicină. După 4 luni petrecute la Muntele Athos din Grecia, a intrat în monahism la mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus (județul Brașov) unde a fost preot și stareț până în noiembrie 1948 când a fost transferat de către Mitropolitul Nicolae Bălan al Transilvaniei la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului (județul Hunedoara), până în mai 1959 când a fost scos pe nedrept din mănăstire în timpul prigoanei comuniste. A lucrat apoi la Atelierele Patriarhiei Române din București, sub ocrotirea Patriarhiului Iustinian al României, iar după pensionarea din 1967 a pictat vreme de 15 ani la biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Drăgănescu (județul Giurgiu), unde oamenii mergeau să-l caute, chiar dacă nu mai slujea ca preot.
A fost permanent urmărit și închis de mai multe ori, pentru credința creștină. Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal. A murit la Sinaia în 28 noiembrie 1989, fiind înmormântat, după dorinţa sa, la Mănăstirea Prislop, mormântul devenindu-i unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din România.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX şi un vizionar. Fiind înzestrat de Dumnezeu cu daruri duhovnicești excepționale a avut și are o uriașă influență în poporul ortodox român, bucurându-se de un adevărat cult. Din păcate, sunt şi accente pietiste, iar unii l-au mercantilizat, transformându-l într-o afacere prosperă.

Demersuri pentru canonizarea părintelui Arsenie Boca

O Comisie a Mitropoliei Ardealului condusă de Înaltpresfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, alături de alți doi ierarhi: Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei adună principalele dovezi ale sfințeniei Părintelui Arsenie Boca care este considerat de mulți ortodocși, fie că e sau nu canonizat, un sfânt al zilelor noastre. Canonizarea unui sfânt cuprinde mai multe etape. După ce Comisia teologică mitropolitană specială care cercetează viața și activitatea părintelui Arsenie Boca va finaliza cercetarea, concluziile vor fi prezentate mai marilor bisericii care iau decizia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.