Povestea Matildei, barza care își petrece iarna la gura sobei, în Sâmbăta de Sus

Zilele trecute, un subiect de știri, în presa județului a fost salvarea unei berze care nu a plecat în țările calde și a rămas în cuibul construit pe un coș înalt din Codlea. Alpiniştii utilitari au fost cei care au coborât în siguranţă barza pe care au predat-o Asociaţiei Prietenii Berzelor din Sibiu. Anul acesta și la Făgăraș, concitadinii au semnalat prezența berzelor în urmă cu câteva zile, pe strada Câmpului. Specialiștii spun că sunt șanse să treacă iarna cu bine, asta dacă vor găsi hrană suficientă, însă e posibil ca anotimpul rece să le fie fatal. Și dacă soarta berzelor rămase peste iarnă în țara noastră este nesigură, nu același lucru îl putem spune despre Matilda, un pui de barză, salvat anul trecut de un om cu suflet, îngrijit apoi de o familie ca pe propriul copil.

Stelian Greavu este cel care a găsit puiul de barză pe un câmp,  lângă drumul dintre Recea și Gura Văii. Avea o aripă ruptă, cel mai probabil după ce a fost lovit de o mașină.

„Barza e un pui de anul trecut, nepregătit să își urmeze familia. Lovit de o mașină, între Recea și Gura Văii, pentru că avea osul humerus zdrențuit, cu fragmente osoase lipsă. Timp de o săptămână au trecut sute de mașini pe lângă ea. Și eu am trecut de câteva ori… Am recuperat-o de pe câmp și am dus-o acasă.“, ne-a povestit bărbatul.

Și pentru că nu a găsit nicio asociație disponibilă să o ia, bărbatul a dus-o la ferma unor prieteni din Sâmbăta de Sus. De atunci, Matilda, pentru că așa au botezat-o, face parte din marea familie a gospodarului din Sâmbăta de Sus, alături de câini, porumbei, fazani, rațe, gâște, găini, curci, capre, porci vietnamezi, cai, ponei și vaci.

Am sunat la trei ONG-uri/asociații de protecție a păsărilor din Brașov, Sibiu și Mureș, nimeni neavând “disponibilitate de deplasare ” , așa că am dus-o unui bun prieten, i-am oblojit rana și am imobilizat aripa bolnavă, apoi am observat că doar cu o singură aripă, pasărea nu se poate ridica în picioare. Gigi și Lia au îngrijit-o, au hrănit-o și au învățat-o să intre în stână, lângă sobă. Acum, Matilda e pregătită pentru a petrece cea de a doua iarnă, lângă soba din stâna lui Gigi Antinie, în Sâmbăta de Sus.“, ne-a mai spus Stelian Greavu.

Bărbatul spune că gestul făcut de ei este un lucru normal iar Matilda a avut norocul ei.

Faptul că am salvat o barză, ar trebui să fie ceva normal, nicidecum un subiect de știri.  Matilda a avut norocul ei, cu mine, cu soția mea Anca, cu Lia și Gigi.  În primăvara asta, după ce au început cuibăritul, berzele au avut parte de o săptămână de frig, ploi reci și lapoviță, din care cauză, puii au eclozat mai greu și cu carențe. Săptămâna trecută, mai erau încă 6/8 berze pe acoperișurile blocurilor de pe Câmpului, rămase aici, pentru că nu sunt pregătite să călătorească 3/4 din lungimea meridianul, până în Africa de Sud . De ele cine se va ocupa? Ele cu cine vor avea “noroc”. Fiind păsări carnivore, nu se pot hrăni cu ce găsesc pe câmp, cu boabe sau resturi vegetale. O barză prinsă în iarna temperat-continentală, e o barză moartă.  Eu nu am nici un merit în treaba asta, cel meritoriu e Gigi, omul care a adunat câini vagabonzi și i-a crescut și îngrijit în ferma lui , omul care cumpără saci de hrană și tone de cereale pentru câini, porumbei , fazani, rate , gâște, găini, curci, care crește capre, porci vietnamezi, cai, ponei , vaci … doar măgar îi mai lipsește“,ne-a mai povestit Stelian Greavu

Specialiştii spun că au fost observate mai multe cazuri de berze care au rămas în ţară şi nu au mai migrat în ţările calde.

Cele care rămân, unele dintre ele, cel puţin, pot să şi ierneze, sunt cazuri tot mai frecvente în România şi în ţări din jurul nostru, din Europa. Faptul că rămân nu înseamnă că sunt bolnave, rănite, sunt exemplare normale. E greu să spunem de ce au rămas, probabil sunt nişte cauze, dar dacă au hrană suficientă, cât de cât în perioada de iarnă, pot să rămână, hrană însemnând peştişori, resturi alimentare, de la abatoare, de la gropile de gunoi”, a explicat conf. Dan Ionescu, ornitolog, citat de mediafax.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.