Lansare de carte despre personalităţile Ţării Făgăraşului

În turnul Tomory al Cetăţii Făgăraşului a avut loc lansarea cărţii „Chipuri din hronicul Ţării Făgăraşului – dicţionar bio-bibliografic”. Volumul are ca autori pe profesorii făgărăşeni Ioan Eşan şi Mihaela-Georgeta Gârlea şi a apărut la prestigioasa editură a Asciaţiunii ASTRA din Sibiu în anul Centenarului.

Dicţionarul reprezintă o adevărată colecţie de personalităţi marcante ale vieţii Ţării Făgăraşului, fie că vorbim de cele născute în Făgăraş, fie în satele Ţării Oltului, fie personalităţi care şi-au desfăşurat, măcar în parte, viaţa şi activitate pe aceste meleaguri.

Prezent la eveniment şi amfitrionul întâlnirii a fost chiar preşedintele Asociaţiunii, prof. univ. dr. Dumitru Acu: „felicităm munca truditoare depusă de cei doi profesori. Profesorul Ioan Eşan a trudit primul la acest volum ce reprezintă opera sa de-o viaţă, pentru că putem să spunem că a muncit foarte mult timp la ea. Profesorul Mihaela Gârlea este deja unul dintre cei care nu se liniştesc, îşi doreşte tot mai mult să scoată la lumină frumuseţile Făgăraşului, mai ales că este preşedintele despărţământului ASTRA Făgăraş”.

Cuvinte de laudă au adus multe personalităţi ale ASTREI din ţară, cum ar fi prof. univ. dr. Elena Macavei sau preşedintele ASTREI Covasna. Dintre făgărăşeni, cuvinte de apreciere au venit din partea preotului dr. Ciprian Bâlbă care a apreciat faptul că din salba de făgărăşeni, după profesori, volumul scoate în evidenţă activitatea culturală desfăşurată de clerici, deopotrivă ortodocşi sau greco-catolici.

Despre personalitatea autoarei, prof. Mihaela Gârlea, a vorbit preotul Alexandru Socaciu de la Veneţia de Jos, care i-a mulţumit că i-a fost dascăl şi părinte: „sunt onorat să vorbesc despre dirigintele meu, profesorul de limba română şi mai ales de limba şi literatura latină. Pe băncile şcolii Doamna Stanca şi la Seminarul din Făgăraş am învăţat de la dânsa în limba latină „Tatăl nostru”, apoi virtuţi şi modele folositoare în toată activitatea mea, fie cea de student, fie cea de preot într-o comunitate, toate luate ca exemple din marii autori latini”.

Despre profesorul Ioan Eşan a vorbit chiar fiica dansului. Prezent la eveniment, Ioan Eşan nu a adresat cuvinte auditoriului din cauza stării precare de sănătate, dar a transmis, şi prin vocea ginerelui, preot în judeţul Buzău, calde mulţumiri pentru lansare, bucuria împlinirii unei munci îndelungate şi sănătatea de care are şi domnia sa nevoie.

La final, profesorul Mihaela Gârlea a adresat mulţumiri preşedintelui Asociaţiunii pentru sprijin, editarea volumului şi pentru implicarea în proiectul făgărăşean. „Se cuvine să mulţumesc tuturor participanţilor, cu dorinţa de a fi folosit volumul în toate activităţile culturale şi şcolare. Vreau să cred că munca noastră de acum va fi utilă nu doar făgărăşenilor, ci şi tuturor cercetătorilor. Nu ne vom opri activitatea doar la acest volum, vrem să păşim în mult mai multe activităţi, dar trebuie să ne bucurăm azi că lansăm acest volum acum, când Făgăraşul şi toată România sărbătoreşte 100 de ani de la Marea Unire”, a spus prof. Mihaela Gârlea, preşedintele Despărţământului ASTRA Făgăraş.

Pentru toţi cei interesaţi, volumul tuturor personalităţilor făgărăşene se găseşte la Biblioteca Municipală „Octavian Paler” Făgăraş, dar şi în librării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.