Important! Dezbatere publică pentru noul Regulament al serviciului de salubrizare

Primăria Municipiului Făgăraș publică astăzi ,21.11.2018 în dezbatere noul Regulament al serviciului public de salubrizare a localității. Acesta vine ca răspuns la modificările legislative apărute în sectorul deșeurilor și prezintă, pe cale de consecință, propuneri de schimbare majore atât pentru Operatorul serviciului și unitatea administrativ teritorială cât și pentru cetățeni, pe care îi invită să se alăture ca parteneri în parcursul perioadei următoare.

Documentația descrie soluțiile tehnice identificate de unitatea administrativ teritorială care vor putea fi adaptate și modificate pe parcursul perioadei de transparență, în baza unor amendamente legal argumentate din partea comunității locale.

Pentru buna înțelegere a contextului  care a generat impunerea unor forme de schimbare, vom enumera următoarele elemente:

 • În proximitatea Municipiului Făgăraș nu există o infrastructură conformă de gestionare a deșeurilor (stații de compostare, instalații de tratare mecano-biologică, instalații de neutralizare, sisteme de concasare sau depozit conform de deșeuri municipale);

Astfel, toate deșeurile generate pe raza unității administrativ teritoriale trebuie gestionate în contextul existenței unui singur depozit de deșeuri conform în județ și acesta este situat la Săcele, la o destanță de 80 de km.

 • Ordonanța de Urgență 74 din iulie 2018 pentru modificarea şi completarea <LLNK 12011 211 13 211   0 18>Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a <LLNK 12015   249 12 221   0 18>Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a <LLNK 12005   196182 3A1   0 47>Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu impune colectarea separată a deșeurilor, aplicarea instrumentului economic ”Plătește pentru cât arunciși includerea în prețul serviciului de salubrizare a contribuției la economia circulară stabilită pentru anul 2019 de 30 lei/tonă, iar pentru anul 2020 de 80 lei /tonă depozitată. Contribuția la economia circulară reprezintă un cunatum suplimentar prețului practicat de gestionarul depozitului conform.

Aceste prevederi minimale impun creșterea prețului serviciului și luarea unor măsuri de prevenire în anul 2019, astfel încât să se reușească menținerea lui la același nivel și în anul 2020.

 • În prezent, în Municipiul Făgăraș operatorul de salubritate este cel care încheie contracte cu beneficiarii serviciului și facturează tariful stabilit și aprobat prin hotărâre de Consiliu Local. S-a constatat, însă că nu există acoperire 100% cu contracte, în contextul în care prestația este obligatoriu a se realiza în procent de 100%.

Elementele descrise determină o formă de schimbare cu privire la prețul serviciului, modul de încasare a plății pentru serviciu, modalitatea de colectare, modalitate de bonusare, sancțiuni și penalități aplicabile.

PREȚUL SERVICIULUI DE SALUBRIZARE ȘI MODALITATEA DE ÎNCASARE:

      Încasarea se va realiza prin aplicarea taxei speciale de salubritate propusă a fi:

 • 13,61 lei /persoana fizică – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.
 • 160 lei/mc / persoane juridice – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.

 

Cetățenii vor avea obligația de a colecta separat deșeurile reciclabile ( hartie & carton, PET & metal, sticla), care vor fi ridicate cu titlu gratuit de la domiciliu dar totodată vor avea posibilitatea de a primi o bonusare dacă predau deșeurile la unul din cele 12 puncte de precolectare cu cântărire de pe raza UAT-ului.

Valoarea bonusării:

– pentru deșeuri de tip PET si doze – 1 leu/sac cu greutatea minimă de 1,5 kg

– pentru  deșeuri de tip carton & hârtie – 2 lei/sac cu greutatea minimă de 4 kg

–  pentru deșeuri de tip sticlă – 3 lei/ sac cu greutatea minimă de 10 kg

Astfel fiecare cetățean își va putea recupera parțial sau total din costurile serviciului de salubritate achitate prin taxă.

 

               Următoarele categorii de deșeuri nu vor mai fi colectate în amestec și prețul pentru gestionarea acestor fluxuri nu este inclus în valoarea taxei special de salubritate:

 • Deșeurile verzi/vegetale din gospodării, deșeurile din construcții și desființări deșeurile voluminoase.

Acestea vor fi preluate vor fi preluate cu titlu gratuit la sediul operatorului în limita a 3 mc/lună.

Dacă se dorește ca acestea să fie ridicate de la sursă, se vor efectua comenzi pentru servicii suplimentare și se vor practica următoarele tarife propuse:

 • 70 lei/mc pentru deșeurile verzi/vegetale din gospodării – valoarea acoperă costurile de colactare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
 • 70 lei/mc pentru deșeurile din construcții și desființări– valoarea acoperă costurile de colactare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
 • 49 lei/mc pentru deșeurile voluminoase – valoarea acoperă costurile de colactare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
 • Deșeurile periculoase din deșeul menajer .
 • Deșeurile de echipamente electrice și electronice

Acestea vor fi ridicate cu titlu gratuit de către operator pe bază de comandă.

 

SANCȚIUNI APLICABILE pentru gestionarea neconformă a deșeurilor sunt între 1.000 și 3.000 lei pentru persoane fizice respectiv între 20.000 și 40.000 lei pentru persoane juridice.

Dezbaterea privind noile modificări va avea loc în 5 decembrie, de la ora 12, în sala de ședințe a Primăriei Făgăraș.

Vezi anunțul AICI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.