Sărbătoare centenară la Veneţia de Jos

Obştea satului Veneţia de Jos, animată de trecutul vrednic al eroilor săi, organizează un program de comemorare a eroilor, un program patriotic şi unul folcloric cu şezătoare. Evenimentul va avea loc vineri, 30 noiembrie, la monumentul eroilor, pe străzile satului, în curtea Căminului Cultural şi în incinta Muzeului Satului Veneţian.

Evenimentele culturale vor începe la monumentul eroilor din sat în jurul orei 16.00 unde preotul din localitate va oficia o scurtă rugăciune de comemorare a tuturor eroilor satului. „Urmează, apoi, intonarea imnului naţional „Deşteaptă-te române!” şi imnul eroilor cu ajutorul instrumentelor muzicale în acordurile maestrului Florin Bratu din Făgăraş. După aceste momente solemne, în acordurile fanfarei se va merge pe paşi de marş ostăşesc spre Căminul Cultural al satului. Aici formaţia va interpreta „Hora Unirii” iar localnicii sunt invitaţi să se prindă într-o horă a bucuriei şi a unităţii”, transmit organizatorii.

Programul de sărbătoare continuă apoi în Muzeul Satului Veneţian, deschis oficial pe 12 august anul curent, dar reorganizat recent cu o nouă viziune. „După reorganizare, ne-am centrat pe viaţa autentică rurală din trecutul ţăranilor. De exemplu am aranjat o încăpere obişnuită unde dormeau cel puţin două generaţii, adică un codârlău – un pat de patrimoniu modificat ca o mică încăpere, acoperit de pături groase peste care se puneau pernele de zestre. El era destinat intimităţii tinerilor care dormeau în aceeaşi încăpere cu părinţii, un pat de zestre cu mai multe ţesături pentru a arăta hărnicia localnicilor, dar şi o laiţă numai bună pentru dormit”, au mai spus organizatorii.

Tot în Muzeul Satului Veneţian va avea loc o şezătoare unde sunt invitate mai multe generaţii: copii, tineri, bătrâni şi oaspeţi de departe. Amfitrionul sărbătorii va fi interpretul de muzică populară Marian Comanici, absolvent al Şcolii Populare de Artă din Braşov. Nu vor lipsi lucrul de mână, schimbul de reţete culinare şi degustările de prăjituri şi alte bunătăţi tradiţionale, cântecele patriotice, poveştile care au animat vatra satului de-a lungul secolelor şi umorul specific acestui mod de socializare arhaic şi mai trainic.

Organizatorii îşi doresc ca evenimentul să fie unul care să pună în evidenţă respectul pentru istoria locului, a eroilor şi a făuritorilor Marii Uniri de acum 100 de ani. Pe 17 noiembrie 1918 preotul Mihail Ganea și locotenentul George Orzea Andreiaş din Veneția de Jos au semnat pentru Marea Unire din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.