Pesta porcină, măsuri de prevenţie. Întâlnire la Făgăraș

foto: NOVA TV Făgăraș

Primari şi reprezentanţi ai primăriilor din zona Făgăraşului  au fost convocaţi marți la Casa de cultură, la o întâlnire de lucru alături de reprezentanţi ai Prefecturii Braşov şi specialişti de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru siguranţa Alimentelor, Direcţia Agricolă, Garda de Mediu, şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov. Tema principală a fost prevenirea şi combaterea evoluţiei pestei porcine – în contexul în care, mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă – trebuie luate măsuri sporite.

Astăzi am beneficiat de o gazdă foarte bună, UAT-ul Făgăraș. Cu toți primarii și reprezentanții UAT-urilor din zonă, împreună cu medicii veterinari, am avut o întâlnire de lucru cu privire la măsurile ce trebuiesc luate, mai ales că se apropie Ignatul, și de ce nu, măsurile preventive le-am reluat, le-am readus aminte, în contextual evoluției pestei porcine africane în România. Deocamdată județul Brașov este liber de boală. Este vorba și de un efort conjugat al instituțiilor statului și al cetățenilor, care ne semnalizează orice fel de mișcări ilegale de porcine, pe teritoriul județului. Mai departe, am reamintit măsurile de prevenție, am reamintit măsurile ce se vor lua, doamne ferește, de forță majoră. Pe această cale, vreau să le spun tuturor că suntem pregătiți ca instituție. Ne dorim cu toții să depășim acest episod, mai ales că avem o industrie zootehnică puternică, în ceea ce privește creșterea porcului. La fel, efectivele din gospodăriile oamenilor sunt semnificative și e bine să fie păstrate pentru a păstra tradițiile“, a spus dr. Dorin Enache, director DSVSA Brașov.

Medicul Dorin Enache, coordonează direcţia Sanitar Veterinară şi de siguranţă a alimentelor Braşov şi a explicat punctual celor prezenţi care sunt factorii de risc şi cum se intervine în cazul în care există pericole. Unul dintre primarii prezenţi la discuţii, Cristinel Paltin  din Şercaia a ţinut să aducă la cunoştinţa factorilor de decizie faptul că în zonă există comune care organizează târguri de animale, deşi acest lucru este interzis. Şi mai grav este faptul, susţine Paltin că se vând porci aduşi din judeţe unde pesta a făcut ravagii.

Dacă eu pot să respect ceea ce s-a impus de la Prefectură și celelalte comune să facă acest lucru. Mi-au reproșat cei din târg că în comuna vecină s-a ținut târg. Vreau mai multă fermitate din partea dumneavoastră și să verificați și dacă este ordin pentru mine, să fie toată lumea, ca să nu vă mai spun că am găsit acolo mașini de Galați, unde este pestă porcină, mașini de Buzău, unde este pestă porcină“, a spus în cadrul întâlnirii, Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.

În zona Făgăraşului, la cel mai mare complex de creştere al porcilor de la Şercaia, planul de management – este unul exemplar – cu măsuri de biosecuritate – susţine conducerea DSVSA.

În Făgăraş, târgul de animale din capătul oraşului, spre Hurez – nu a mai fost deschis de când au apărut primele focare de pestă porcină în ţară, susţin autorităţile locale.

Pentru a împiedica infestările – echipe mixte de control formate din inspectori ai Direcţiei Sanitare şi de siguranţă a alimentelor, poliţişti şi jandarmi, controlează în trafic vehicolele ce tranzitează localităţile judeţului Braşov. Cei depistaţi în neregulă au fost amendaţi.

(Roxana Palade)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.