Rău-platnicii rămân fără apă rece

Rău-platnicii rămân fără apă rece la robinet, începând de săptămâna viitoare. Mai multe asociații de locatari vor fi debranșate de operatorul de apă din orașul nostru, după ce nu și-au mai achitat facturile de apă de luni bune. Datoria totală pe care o are de recuperat Apa Canal Sibiu este de peste 1.700.000 de lei, din care pentru facturile mai vechi de 45 de zile, restanța este de aproape 1.400.000 de lei.

Făgărășenii din mai multe asociații din oraș vor rămâne de luni fără apă rece la robinet. Este vorba de cei care aparțin de asociațiile: 47 din 13 Decembrie, 12 din 1 Decembrie, Castanilor 50-60, Castanului nr.1, 55 B de pe Teiului și Safeti din Negoiu. Sunt asociații care nu au mai achitat facturile și de 7 luni.

„De foarte mult timp nu am mai trecut la debranșări, am trimis doar notificări și am așteptat și sperat că poate își revin și plătesc și mă refer la asociațiile de proprietari și chiar la persoanele fizice. Este o situație destul de tragică și pot să vă spun că dintr-un total debit de 1.775.541 lei, facturi mai mari de 45 de zile sunt în valoare de 1.384. 937 lei. Asociațiile de proprietari sunt pe locul întâi la datorii, cu facturi mai mari de 45 de zile, în valoare de 1.219.607 lei iar persoanele fizice, de la case, cu o datorie de 104.584 lei. Agenții economici înregistrează datorii de 60.745 lei.“, ne-a declarat Vasile Manta, directorul Apă Canal Sibiu, Sucursala Făgăraș.

Cu așa restanțe, bunul mers al societății este afectat, astfel că singurele soluții pentru recuperarea datoriilor sunt debranșările.

Situația e destul de complicată, pentru că noi avem cheltuieli destul de mari, avem investiții de realizat și nu mai putem face față cu plățile către furnizori, materie primă, energie, gaz. Noi suntem societate comercială și nu primim subvenții de nicăieri, ceea ce producem și vindem, cu aia ne descurcăm. Am trimis notificări în primă instanță, dar nu au răspuns deloc la ele, nici măcar nu au venit la sediul nostru să întrebe ce să facă și considerăm că nu doresc să aibă apă în continuare. Scrie clar în legea 241/2006 și republicată în anul următor că operatorul are dreptul să sisteze furnizarea, prestarea serviciului acestor utilizatori care nu își achită contravaloarea serviciilor, în cel mult 30 de zile calendaristice, de la data expirării și noi avem facturi neplătite și de 6-7 luni.  La fel, această prevedere este formulată și în contractele pe care le avem încheiate cu asociațiile.  Începând din data de 13 noiembrie, vor fi debranșate mai multe blocuri din câteva asociații. Vreau să menționez că nu vom da drumul apei decât atunci când vor fi plătite aceste facturi. Sau dacă vor plăti o parte  substanțială din facturi și vor veni pentru restul la o eșalonare, bineînțeles că nu suntem absurzi și vom da drumul apei. De asemenea, vreau să menționez că potrivit legii și contractului, prin debranșarea de la rețea, reluarea serviciului se va face după achitarea sumelor facturate și a taxelor prevăzute pentru debranșare/rebranșare, deci vor plăti și ceva bani în plus“, ne-a mai spus Vasile Manta.

Bineînțeles, săptămâna viitoare vor fi notificate și alte asociații care au restanțe la societatea de Apă Canal, urmând în cazul în care nu vor achita datoriile, să fie debranșate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.