Astăzi este prăznuit Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer

În fiecare an, pe 9 noiembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. Acest sfânt s-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria, un orăşel situat în provincia Tracia din nordul Greciei şi este cunoscut drept vindecător de cancer şi de alte boli grave.
Creştinii se pot închina moaştelor Sfântului Nectarie la mai multe mănăstiri din ţară, printre care paraclisul Mănăstirii „Maica Domnului-Bucuria neaşteptată” din Mănăstirea rupestră Sinca Veche , la Mănăstirea de la Şinca Nouă şi la biserica „Sfânta Treime” din localitatea Bucium.
Părintele protosinghel Matei Bilauca, fostul stareţ al mănăstirii din Şinca Veche, povestea în urmă cu câţiva ani: „A venit la noi o bătrânică din Braşov cu nişte hăinuţe de-ale nepoţelului ei şi ne-a rugat să îl pomenim pe băieţel ca are o tumoare la cap şi a doua zi trebuia să fie operat la Spitalul Fundeni. I-am miruit hăinuţele cu ulei de la candela de lângă moaştele Sfântului Nectarie şi am îndemnat-o să aibă nădejde la Sfântul. A doua duminică a venit să-mi spună că în ziua când trebuia operat băieţelul, doctorii au constatat la tomograf că tumoarea nu mai exista”.

Sunt nenumărate mărturii ale celor ce au fost vindecaţi de diferite boli prin ajutorul primit de la Sfântul Nectarie. Aceste minuni sunt consemnate în mai multe volume despre viaţa Sfântului Nectarie, dar şi pe www.sfantul-nectarie.ro
La botez a primit numele de Anastasie. La vârstă de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, dornic să-şi continue studiile. În anul 1866, ajunge în insula Chios, unde lucrează ca pedagog şi dascăl. La 27 de ani, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr. După un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie, potrivit crestinortodox.ro.
După ce a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie din Atena, în anul 1885, Sfântul Nectarie pleacă în Egipt. Aici slujeşte la biserica „Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotoneste mitropolit onorific de Pentapolis.
Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie că ar vrea să ia locul patriarhului, este trimis în anul 1890 în Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanţă, prin care îi retrage cinstea arhierească. În Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.
Renunţă la funcţia de conducător al Seminarului Teologic şi întemeiază Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, unde rămâne până la sfârşitul vieţii. Trece la cele veşnice pe 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat timp de un an şi jumătate chinurile cancerului. Deşi moare din cauza cancerului, Sfântul Nectarie este grabnic vindecător de cancer şi de alte boli grave.
Printr-o întâmplare minunată, trupul său este descoperit neputrezit şi izvorând mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaşte au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare. Canonizarea sa a avut loc în 1961, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.