Introducerea testelor grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională, se amână

Introducerea testelor-grilă la Bacalaureat și Evaluare Națională a fost amânată cu un an. „În acest an școlar nu se aplică nici o schimbare privind formatul variantelor de subiecte”, a anunțat ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, într-o declarație de presă susținută după consultarea reprezentanților elevilor, profesorilor și părinților.

Sunt 181.000 de copii în clasa a VIII-a și 154.000 de elevi în clasa a XII-a care dau examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, anul acesta, cu formatul subiectelor neschimbat, a anunțat ministrul interimar al Educației.

Sindicatele din învăţământ, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi şi Consiliul Naţional al Elevilor au susţinut amânarea cu un an, în schimb au fost profesori de română care au contestat introducerea grilei la limba și literatura română, indiferent de momentul aplicării.

Trebuie precizat că s-a amânat noua structură, dar totul va depinde de noul ministru al Educației: dacă va lăsa schimbarea în dezbatere şi o poate implementa sau va renunţa la ea. Oficial, nu s-a decis dacă se va implementa sau nu, ci doar că se amână.

De mai bine de o lună, învăţământul din România nu are un ministru desemnat, Rovana Plumb fiind interimar. „Am ajuns la concluzia că în timpul jocului nu se schimbă regulile. Candidaţii de anul acesta vor susţine examenele naţionale, în aceleaşi condiţii ca anul trecut”, a declarat Rovana Plumb după consultări.

Ministerul Educației a modificat fără nici un anunț prealabil tipul de subiecte de la Evaluarea Națională și Bacalaureat și planificase să introducă de anul acesta 40% subiecte tip grilă, după cum a declarat miercuri președintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Șuță. După ce subiectul a explodat în media, modelele de subiecte conținând teste-grilă au fost ștersede pe portalul edu.ro, iar Rovana Plumb a chemat la discuții reprezentanții profesorilor, părinților și ai elevilor, „pe tema noilor modele de subiecte pentru examenele din anul 2019: Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și Bacalaureat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.