48 de ambulanţe noi, pentru județul Braşov

Agenţia de Dezvoltare Regională Centru a anunţat că a semnat, în 31 octombrie, unul dintre cele mai importante contracte de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Este vorba de contractul pentru proiectul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), intitulat “Imbunatatirea capacitatii de interventie la urgentele medicale – Regiunea Centru”, prin care se vor achizitiona 211 ambulante de diferite tipuri si vor fi operationalizate sase echipaje de interventie, cate unul in fiecare judet al regiunii.

Finantarea este asigurata prin Axa Prioritara 8 a programului REGIO, Obiectiv Specific 8.2 – Ambulante, valoarea totala a cererii de finantare fiind de peste 87 milioane lei, din care mai mult de 61 milioane lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Acest proiect este un continuator al celor trei initiative similare, implementate in Regiunea Centru intre anii 2007 si 2015, prin care au fost achizitionate zeci de echipamente pentru dotarea a mai mult 40 de unitati mobile pentru interventii in situatii de urgenta, la nivel judetean, proiecte a caror valoare totala a depasit suma de 63 milioane lei.
Pentru judeţul Braşov vor fi achiziţionate 8 Ambulante tip A2 – Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ); 14 Ambulante tip B4x2 – (SAJ); 15 Ambulante tip B4x4 – (SAJ- 6, SMURD-9); 5 Ambulante tip C – (SAJ-3, SMURD-2); O ambulanţă de transport nou-nascuti – (SMURD); O ambulanţă pentru transportul pacientilor cu risc biologic – (SMURD); O ambulanţă pentru transport victime multiple – (SMURD); 3 Ambulante pentru acces in zone foarte greu accesibile – (1-SALVAMONT, 2-IJJ).
Importanta acestor proiecte regionale in domeniul interventiilor in situatii de urgenta este vizibila atunci cand se produc evenimente nedorite, in momente de rascruce, in situatiile in care avem accidente rutiere, montane, sau de alt gen, in zone greu accesibile sau conditii meteorologice dificile. Echipamentele profesionale performante si munca depusa de echipaje de profesionisti instruiti, au dus la reducerea timpului de interventie, fapt ce a insemnat, in cazuri extreme, salvarea de vieti omenesti. Acum se achizitioneaza autospeciale diverse pentru dotarea serviciilor judetene de ambulanta. Practic, are loc o innoire a parcului auto al acestor servicii, cu resurse europene, la standarde moderne, cum autoritatile publice locale nu ar fi putut sa asigure, din fonduri proprii sau numai din resursele bugetului de stat. Acest concept si ideea acestor proiecte s-a nascut in urma cu circa 15 ani, chiar in Regiunea Centru, si datorita relevantei si a importantei sale s-a extins, prin preluare, in toate regiunile Romaniei, devenind national. Acum aproape oricine stie si se bazeaza ca, in caz de accident, calamitati, dezastre, echipajele de interventie in situatii de urgenta dispun de mijloace de interventie performante, de echipamente de ultima generatie, de oameni instruiti, care actioneaza eficient si intervin la timp. Salveaza vieti, redau sperante. Practic, fiecare dintre noi, in calitate de cetateni ai Regiunii Centru, intelegem relevanta acestor proiecte si utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unitatilor de interventii rapide”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru, vorbind despre acest proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.