Uniți în credință și tradiții la Rodbav

Comunitatea din Rodbav, Protopopiatul Făgăraș, a avut parte duminică, 28 noiembrie, de o zi specială. Un alai de poveste a însuflețit ulița principală a satului, readucându-l la viață. Evenimentul „Uniți în credință și tradiții” a fost organizat de Parohia ortodoxă română Rodbav, în parteneriat cu Asociația Iia Călătoare și Primăria Șoarș.

De dragul locurilor natale

Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul actual socio-cultural. Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, graţie, ritm. Considerăm că este absolut necesar să fie cunoscute și învățate de către copii obiceiurile și tradițiile locale, acestea venind în sprijinul îndrăgirii de către ei a localității natale, a culturii noastre populare, ei înșiși având șansa de a deveni purtătorii de mâine ai acestor obiceiuri și tradiții.” – spun reprezentanții Asociației Iia călătoare despre scopul acestui proiect.

La îndemnul acestei asociații, zeci de doamne din grupurile de șezători din Țara Făgărașului și din Avrig au venit să lumineze evenimentul cu prezența lor și cu frumusețea hainelor populare pe care le promovează.

Rugăciune, parada portului și concurs de pocnit din bici

Programul zilei a început la ora 14.00, în biserica ortodoxă a satului, cu Acatistul Sfântului Dimitrie. Slujba a fost oficiată de cei patru preoți implicați în eveniment: pr. paroh Dumitru Nisipeanu, pr. Ciprian Adomnicăi din Șoarș, pr. Marius Demeter din Felmer și pr. Ioan Paroș din Boholț.

De la biserică, toți cei prezenți au format o procesiune impresionantă de haine populare care, sub strălucirea blândă a soarelui tomnatec, a străbătut drumul principal până la căminul cultural din localitate.

Aici, în curtea căminului, a avut loc concursul de pocnit din bici, inițiat și organizat de părintele Dumitru Nisipeanu, parohul de la Rodbav: „Concursul de pocnit din bici a început anul trecut, de sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar sursa de inspirație au fost tot copiii, pe care îi vedeam deseori pocnind din bici cu atâta drag și implicare. Nu știam pe atunci că o să continuăm, dar văzând efervescența cu care copiii s-au implicat (de când am anunțat concursul, pe ulițele satului se auzeau pocnituri din bici până seara târziu, parcă era noaptea de revelion), acest lucru ne-a făcut să ne gândim să continuăm și în anul următor.”

Spectacol și foc de tabără

După concurs și deliberarea juriului, invitații au intrat în căminul cultural, unde au fost întâmpinați de gazde cu plăcinte și preparate tradiționale. În deschiderea spectacolului au vorbit din partea organizatorilor Dănuț Timiș, primarul comunei Șoarș, și Ana Borca și Anca Bâtiu, din partea Asociației Iia Călătoare.

Apoi, pe scenă au urcat, rând pe rând: copiii din grupul AfterSchool Rodbav împreună cu sătenii din sat, coordonați de doamna învățătoare Lucreția Ștefan; câțiva tineri de la Atelierul de chitară al Protopopiatului ortodox Făgăraș, coordonați de pr. Marius Demeter; copiii din grupul de cateheză Sf. Ierarh Nicolae din Șoarș, coordonați de pr. Ciprian Adomnicăi; grupul vocal Prietenia, din satul Cincu; și grupul vocal Mugurași făgărășeni, împreună cu coordonatoarea lor, interpreta de muzică populară Mioara Marinca.

Ziua s-a încheiat cu povești în jurul unui foc de tabără, care a întreținut focul din sufletele participanților până seara târziu.

O comunitate mai unită

Evenimentul „Uniți în credință și tradiții” se pare că are un nume providențial. În jurul lui, comunitatea locală din Rodbav a devenit mai unită. Iar aceasta este cea mai mare realizare, după cum ne-a spus părintele paroh Dumitru: „Joi seara, cu câteva zile înaintea evenimentului, am mers după Vecernia sărbătorii Sfântului Dimitrie, la Căminul cultural. Am găsit acolo o mare parte dintre oamenii din sat făcând repetiții cu doamna învățătoare Lucreția Ștefan. Acel moment a fost pentru mine de intensitate și de emoție maximă. Am văzut cum oamenii din sat, poate dezbinați uneori, erau acum împreună pentru a înfrumuseța evenimentul care urma să se întâmple. Într-adevăr, au fost uniți în credință și tradiții și le mulțumesc pentru asta, sunt tare bucuros. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”.

(Natalia Corlean)

Foto: Asociația Iia călătoare, Lili Sumănaru, Natalia Corlean

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.