Eveniment organizat în premieră, într-un sat din Țara Făgărașului

Ziua de sâmbătă a fost una dedicată liliecilor, în satul Lisa. Evenimentul a adunat zeci de copii și localnici dornici să afle informații utile și interesante precum:  cum trăiesc liliecii, cum se deplasează, cum și ce mănâncă. De asemenea, cei prezenți au parcurs un traseu audio cu ultrasunete emise de lilieci, au participat la activitatea practică cu detectorul și au jucat jocuri precum ”liliacul și molia”!

Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (www.lilieci.ro) și Parohia Ortodoxă Română Lisa în parteneriat cu Primăria Comunei Lisa, Școala Gimnazială Lisa, și Colegiul Național „Radu Negru“ din Făgăras au organizat sâmbătă, 27 octombrie, Noaptea Internațională a Liliecilor în Căminul Cultural Lisa (jud. Brasov).

Din anul 2015, am descoperit o colonie a liliacului urecheat gri în podul bisericii din Lisa, cu un număr maxim de 45 de exemplare. Această colonie are importanță națională și este monitorizată de experți în lilieci din anul 2016. În acest context, am organizat „Noaptea Internațională a Liliecilor“ împreună cu Centrul pentru Cercetarea Și Conservarea Liliecilor din Cluj. O premieră ca acest eveniment să fie organizat într-un sat. Participanții au aflat informații utile și interesante: cum trăiesc liliecii, cum se deplasează, cum și ce mănâncă. Au parcurs un traseu audio cu ultrasunete emise de lilieci, au participat la activitatea practică cu detectorul, au jucat jocuri precum ”liliacul și molia”! Împreună am demontat mituri și superstiții legate de lilieci ( că nu se prind în părul nostru) conștientizând faptul că liliecii sunt foarte importanți într-un ecosistem! Le mulțumim tuturor celor care au participat, elevilor și părinților voluntari care ne-au ajutat în organizare!“, a spus Cristina Dudan, profesor de biologie și preoteasa din localitate.

România a aderat prin Legea 90/2000 la Convenţia de la Londra, privind conservarea, adăpostul și protecţia populaţiilor de lilieci din Europa, iar actualmente protecția liliecilor este completată și prin alte acte normative naționale. Noaptea Internațională a Liliecilor, un eveniment foarte cunoscut şi extrem de important, are rolul de a atrage atenţia publicului larg asupra periclitării populaţiilor de lilieci, prin activități interactive care urmăresc sensibilizarea publicului larg față de problemele actuale cu care se confruntă habitatele chiropterelor, legate de protecția mediului și a speciilor, educarea simțului ecologic, stimularea creativității, clarificarea miturilor legate de lilieci, încă prezente în opinia publică, dar și un mod plăcut de petrecere a timpului liber. În România trăiesc 32 de specii de lilieci, toate fiind protejate prin multiple legi, unele dintre cele mai numeroase colonii din Europa fiind tot în România, cu peste 100.000 exemplare în anumite peșteri protejate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.