Sfântul Dimitrie cel Nou

FOTO: dbrealitynews.ro

În fiecare an, pe 27 octombrie, românii îl prăznuiesc pe Cuviosul Dimitrie cel Nou de la Basarabi, proclamat Ocrotitor al Bucureştilor.

Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou este aşezată la masa sărbătorească, chiar dacă în familie nu este un credincios care să poarte numele de Dumitru. Datina este urmată, an de an, pentru ca armonia, sănătatea şi sporul să nu părăsească locuinţa respectivă.

Cine are un mare necaz trebuie să-l mărturisească, astăzi, Cuviosului Dimitrie. Tradiţia spune că, îndeosebi în această zi, la slujba de prăznuire, Dumnezeu ne trimite darurile sale şi împlineşte rugile noastre prin intermediul Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Tot pe 27 octombrie, se continuă și practicile de venerare a morţilor. Credincioşii merg la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormintele rudelor decedate în familiile lor. În acelaşi timp, există și obiceiul de a fi aprinse câte zece lumânări la mormintele celor care au murit fără lumânare. Fiecare mormânt este împodobit cu flori de toamnă.

Pe de altă parte, dacă nu s-au încheiat vechile înţelegeri între stăpânii oilor şi ciobani în ziua de 26, considerată ziua socotelilor sau a soroacelor, acestea se pot finaliza în ziua de prăznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.