Ce pași trebuie să facă primarii din Țara Făgărașului, după conferința de promovare a principiilor Convenției de la Faro

Consiliul Județean Brașov, în colaborare cu Consiliul Europei și în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Primăria Municipiului Făgăraș, Radio România Actualități și Asociația Intercomunitară Țara Făgărașului a organizat în municipiul Făgăraș și în localitățile județului Brașov care compun arealul istoric Țara Făgărașului, conferința de promovare a principiilor Convenției de la Faro cu titlul: „Patrimoniul cultural și natural, o resursă pentru dezvoltarea durabilă a societății”. 

Concluziile celor două zile ale evenimentului internațional au evidențiat faptul că în următoarele nouă luni, primarii comunelor participante la conferință vor trebui să facă pași importanți pentru a deveni parte a Rețelei Convenției FARO, respectiv:

  • inventarierea obiectivelor de patrimoniu cultural și natural;
  • analiza acestor obiective și a procentului în care principiile Convenției FARO sunt aplicate;
  • demersurile online necesare pentru integrarea în Rețeaua Convenției de la Faro.

Integrarea în Rețeaua Convenției de la Faro va genera o vizibilitatea valoroasă a comunelor la nivel european, o promovare a valorilor patrimoniului cultural și natural din Țara Făgărașului pe site-ul Consiliului Europei și atragerea de vizitatori atât din Europa, cât si din România.

La inițiativa membrilor Asociației Intercomunitare Țara Făgărașului, la conferință au participat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, autorități naționale și internaționale, reunite pentru recunoașterea valorilor patrimoniului cultural și natural pentru dezvoltarea durabilă a comunităților multiculturale din regiunea Brașov. Programul celor două zile de conferință a fost unul bogat în ateliere de lucru despre elementele de patrimoniu cultural și natural care definesc Țara Făgărașului, au avut loc schimburi de experiență între reprezentanți ai autorităților publice locale (22 de primari din zonă) și experți internaționali ai Convenției FARO, de la Uniunea Europeană și Institutul Național al Patrimonioului, vizite de recunoaștere și studii de caz in situ prin arealul geographic făgărășean.

 

Patrimoniul cultural și natural al unei comunități/ națiuni este elementul de identitate al acelei țări, AND-ul și avuția acelei comunități. Patrimoniul cultural îi ajută pe cetățeni să-și cunoască trecutul, să-și înțeleagă identitatea, reprezintă memoria construită, materială, scrisă sau imaterială a acelei comunități. În același timp, patrimoniul cultural este expresia diversității culturale a unei națiuni la nivel mondial, fiind poate cea mai la îndemână formă de dialog, de coeziune și creativitate. Atât patrimoniul cultural, cât și cel natural sunt un patrimoniu comun care are o mare valoare socială, spirituală și economică pentru fiecare națiune. Ca resursă colectivă și bun al tuturor, patrimoniul cultural și natural trebuie păstrat pentru generațiile viitoare și pus în valoare în moduri cât mai puțin invazive și printr-o gestionare durabilă a lor”, a declarat Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, participanților.

 

Invitații speciali ai conferinței au fost: Francesc Pla Castelltort, reprezentantul Consiliului Europei, Ștefan Bâlici, director al Institutului Național al Patrimoniului, Leoncio Orellana Vivanco, expert internațional, Sabrina Ciancone, CoE, FCN, primar Fontecchio, și Lacziko Enikő Katalin, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice.

În cadrul mesei rotunde, invitații și participanții au dezbătut subiecte precum: importanța patrimoniului cultural și natural, motivele pentru care acesta poate fi important pentru comunități, primari și cetățeni, și modul prin care comunele pot face parte din rețeaua Convenției Faro – Faro

Network Convention. Sabrina Ciancone, primar în Fontecchio, Italia, a prezentat oportunitățile pe care Convenția de la Faro și Rețeaua Convenției Faro (FCN) le-au adus comunității ei.

Ca studiu de caz a fost vizitat satul Viscri, din județul Brașov, o referință de bună practică a principiilor Convenției de la Faro. În cea de-a doua zi au fost vizitate diferite sate și comune din Țara Făgărașului pentru identificarea aplicării principiilor Convenției de la Faro. Participanții au analizat activitățile de tip meșteșugăresc, diferite obiective patrimoniale arhitecturale și ferme din Sâmbăta de Jos, Lisa, Drăguș, Cârțișoara, Sâmbăta de Sus. Tot în cea de-a doua zi a conferinței au fost organizate grupuri de lucru pentru stabilirea concluziilor și a următorilor pași în vederea includerii obiectivelor sau comunelor din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Făgărașului pe lista exemplelor de bună practică a principiilor Convenției de la Faro.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.