ÎNȘELĂCIUNILE ÎN MEDIUL ONLINE- LA UN CLICK DISTANȚĂ

Internetul reprezintă un spațiu fascinant, în care comunicarea, informația și divertismentul sunt beneficii ușor de accesat, indiferent de vârsta și de cultura utilizatorului.  În lipsa unei informări corecte cu privire la riscurile la care puteți fi expuși  printr-o utilizare neadecvată a Internetului (accesarea anumitor site-uri, crearea de conturi pe reţele de socializare, publicarea de date personale sau fotografii indecente, descărcarea  neautorizată a unor programe sau materiale găsite pe Internet), puteți deveni foarte uşor victime ale mediului online.

Printre  înșelăciunile cel mai des întâlnite  în mediul online, reamintim achiziționarea online a diverselor produse.

Acest mod de operare presupune  cumpărarea de pe diverse site-uri de profil de  bunuri care la livrare nu corespund descrierilor iniţiale sau chiar se constată la momentul verificării coletului că sunt înlocuite cu alte produse.

Astfel, pentru livrarea produsului, se solicită depunerea sumei solicitate  într-un cont, după care bunul fie  nu mai este livrat. Ulterior, apar următorele scenarii: fie presupusul vânzător nu mai poate fi contactat, fie  bunul achiziționat  este foarte deteriorat şi se refuză înlocuirea acestuia, vânzătorul susţinând că este vina cumpărătorului că nu a verificat coletul la livrare, existând posibilitatea ca distrugerea bunului să fie din vina firmei de curierat.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Poliția recomandă:

Verificați dacă site-ul comerciantului este securizat (dacă are un simbol sub formă de lacăt afișat de browserul utilizat sau dacă adresa de web începe cu https://, în loc de http://)

-Înainte de a face achiziția, citiți politica de returnare care ar trebui să fie pe pagina de internet a comerciantului. Verificați dacă puteți returna produsele neconforme și dacă puteți, în acest caz, să reprimiți banii.

-Este indicat să nu folosiți cardul de salariu pentru achiziționarea produselor online. De aceea, este recomandat să vă faceți un alt card, care să fie folosit în astfel de tranzacții.

-La o tranzacție cu cardul nu ar trebui să vi se ceară niciodată codul PIN sau parola de la banking online.PIN-ul se folosește doar la bancomate și terminale de plată, cum ar fi casele de marcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.