În Duminica dinaintea Înălțării Cinstitei Cruci, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sf. Treime” din localitatea Mărgineni, protopopiatul Făgăraș I, împreună cu părintele protopop Marius Corlean și preotul paroh Gheorghe Iulian Macamete.

Credincioșii veniți în număr mare au impresionat prin costumele populare pe care le-au purtat și atenția pe care au avut-o la rugăciunile Sfintei Liturghii.

În cuvântul de învățătură, părintele episcop a făcut referire la cele două pericope citite și la învățăturile ce se desprind din acestea. Despre întâlnirea avută de Mântuitorul Hristos cu Nicodim, Ierarhul a menționat că acesta era unul din cei 71 de judecători ai poporului evreu, și a venit într-o noapte, pentru a nu fi descoperit, să vorbească cu Domnul Iisus, conștient fiind că minunile săvârșite de Acesta erau de la Dumnezeu. În urma acestui dialog pe care l-au avut cei doi, avem și noi astăzi câteva învățături despre mântuirea noastră, cum ar fi: „nașterea din apă și din duh” a oamenilor, adică Taina Sfântului Botez; că prin răstignirea pe cruce suferită pe nedrept va mântui lumea și că „nimeni nu s-a suit la cer decât numai Cel care S-a pogorât din cer”, acesta fiind Fiul lui Dumnezeu. Referitor la a doua pericopă citită, ierarhul a spus că Mântuitorul nu a venit în lume pentru a o judeca ci ca să o scoată din robia păcatului și să ne ducă din nou în Împărăția lui Dumnezeu, căci „așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Fiindcă n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască prin El lumea”. Crucea, a continuat Părintele Episcop, pe care urma să fie răstignit Mântuitorul a fost preînchipuită de șarpele răstignit pe un lemn în forma crucii de către Moise în pustie, salvându-i pe evrei de mușcăturile șerpilor veninoși. Cu ajutorul Sfintei Cruci, prin însemnarea cu semnul ei, prin venirea la Biserică, prin spovedanie și împărtășanie, putem să fim următori Mântuitorului Hristos“, a spus ierarhul.

Preasfințitul Ilarion a miruit iar părintele paroh Gheorghe Iulian Macamete a împărțit celor prezenți câte o iconiță din partea Ierarhului în semn de aducere aminte de această frumoasă și binecuvântată zi.

sursa: mitropolia-ardealului, Autor: ierod. Ciprian Păsărică