SMURD Brașov- 10 ani de vieți salvate. La mulți ani!

foto: arhiva

5 septembrie 2008, ora 21:56. Un apel la numărul unic de urgență 112 anunță dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov despre producerea unui accident rutier în localitatea Tărlungeni. Un caz de rutină, fără complicații, dar care a marcat prima acțiune de intervenție a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Brașov, operaționalizat chiar în acea zi. Inițial, SMURD Brașov a funcționat cu o ambulanță tip C1, încadrată cu un echipaj de terapie intensivă mobilă, și două ambulanțe tip B2, încadrate cu câte un echipaj de prim ajutor calificat, în cadrul celor două subunități de intervenție din municipiului Brașov ale inspectoratului pentru situații de urgență. Menționez că domnul Motoașcă Ioan, asistent medical în cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a avut un aport deosebit în pregătirea primilor pași făcuți de SMURD Brașov.

Au trecut de atunci zece ani, în care misiunea SMURD Brașov a rămas aceeași, salvarea de vieți omenești, prin asigurarea asistenței medicale și a primului ajutor calificat în faza prespitalicească, timp în care s-a acumulat multă experiență, au fost formaţi un număr de 294 paramedici din rândul subofițerilor operativi ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, au fost pregătiți 62 voluntari, au fost înnoite și extinse dotările SMURD, au fost operaționalizate încă șase echipaje tip B2, în plus față de cele din municipiul Brașov. De asemenea, s-a îmbunătățit și consolidat colaborarea cu Serviciul de Ambulanță Județean Brașov, inclusiv prin elaborarea Planului Roşu de Intervenţie al judeţului şi prin înființarea, în anul 2013, a dispeceratului comun medical la nivel județean și s-a reușit integrarea componentei SMURD a serviciilor profesioniste pentru situații de urgență în viziunea de ansamblu a autorităților cu competențe în domeniile de activitate care au ca obiectiv principal salvarea și protejarea populației, SMURD fiind una dintre puținele instituții care se bucură de încrederea aproape totală a populației în România.

În tot acest timp, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, al cărei șef este medicul coordonator SMURD Brașov, împreună cu echipa managerială a spitalului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, sub comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și, din anul 2014, și a Departamentului pentru Situații de Urgență, au făcut nenumărate eforturi pentru a asigura buna funcționare, dotarea cu echipamente și cu medicamente, întreținerea aparaturii și a ambulanțelor SMURD, și nu în ultimul rând, pentru încadrarea acestora cu personal calificat.

Trebuie să aducem mulțumiri și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei” din Târgu Mureș, care și-a adus de asemenea contribuția la dotarea atât cu ambulanțe destinate SMURD Brașov, cât și cu autospeciale pentru intervenția la incendii, descarcerare și alte situații de urgență, în urma unor proiecte de achiziții cu finanțare din fonduri europene.

Bineînțeles, a existat și partea mai puțin pozitivă a unui proiect de asemenea amploare, confruntându-ne de-a lungul timpului cu diverse probleme, lipsuri şi deficienţe, inclusiv la nivel de colaborare instituţională, însă acestea au fost și sunt gestionate și rezolvate prin dialog, prin înțelegerea faptului că scopul SMURD, care este un serviciu gândit în primul rând pentru comunitate, poate fi atins doar prin îmbunătățirea continuă și constantă a serviciilor medicale prespitalicești și prin buna cooperare a tuturor părților implicate.

Încă din momentul înființării, s-a avut în vedere operaționalizarea unui număr cât mai mare de echipaje, pentru a putea acoperi mai bine nevoile de asistenţă medicală la nivelul întregului judeţ. Astfel, momentele cheie ale dezvoltării SMURD în județul Brașov sunt următoarele:

  • 5 septembrie 2008: au fost operaţionalizate un echipaj de terapie intensivă mobilă şi două echipaje de prim ajutor în municipiul Braşov, în cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Braşov şi al Detaşamentului 2 de Pompieri Braşov;
  • 30 ianuarie 2009: a fost operaţionalizat un echipaj de prim ajutor în municipiul Făgăraş, în cadrul Detaşamentului de Pompieri Făgăraş;
  • 24 aprilie 2009: a fost operaţionalizat un echipaj de prim ajutor în oraşul Predeal, în cadrul Secţiei de Pompieri Predeal;
  • 24 iulie 2009: a fost operaţionalizat un echipaj de prim ajutor în oraşul Victoria, în cadrul Secţiei de Pompieri Victoria;
  • 4 septembrie 2009: a fost operaţionalizat un echipaj de prim ajutor în oraşul Zărnești, în cadrul Secţiei de Pompieri Zărnești;
  • 17 iunie 2016: a fost operaţionalizat un echipaj de prim ajutor în localitatea Feldioara, în cadrul Punctului de lucru Feldioara al Detașamentului 1 de Pompieri Brașov, în vederea îmbunătăţirii timpului de răspuns spre zona Valea Bogății;
  • 16 decembrie 2016: a fost operaţionalizat un echipaj de prim ajutor în staţiunea Poiana Braşov, în cadrul Pichetului de Pompieri Poiana Braşov.

De asemenea, pentru viitor, ne dorim operaționalizarea în județul Brașov a încă trei echipaje de prim ajutor, unul în cadrul Punctului de lucru Moieciu al Secției de Pompieri Zărnești, unul în municipiul Brașov, în zona centrului comercial Coresi, și unul în localitatea Homorod, unde Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, în colaborare cu autoritățile locale, a demarat deja amenajarea unui spațiu adecvat funcționării unei subunități de intervenție.

În acest moment, SMURD Brașov își desfășoară activitatea cu un echipaj de terapie intensivă mobilă și opt echipaje de prim ajutor, dotarea fiind completată de un post medical avansat, două autospeciale de descarcerare, o autospecială cu capacitate de trecere mărită (șenilată), precum și patru module de descarcerare, care fac parte din dotările autospecialelor de intervenție cu apă și spumă. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov sprijină echipajele SMURD cu orice tehnică de intervenție o impune situația din teren, de la autospeciale de lucru și salvare de la înălțimi, alpiniști de intervenție, echipe și aparatură de deblocare, căutare și salvare, tehnică de detecție CBRN, bărci și scafandri de intervenție etc.

În acești primi zece ani de existență ai SMURD în județul Brașov, se poate observa o creștere progresivă a numărului anual de acțiuni, de la o medie de aproximativ 3.250 de acțiuni în perioada 2009-2011, la o medie de 7.400 în perioada 2015-2017, fenomen datorat în primul rând creșterii graduale a numărului de ambulanțe, dar și înființării dispeceratului medical comun, care a adus o creștere a eficienței serviciilor medicale prespitalicești în județ, prin coordonarea unitară la nivel medical a tuturor ambulanțelor din județ, deciziile luate fiind astfel informate și coerente.

SMURD Brașov a asistat de la înființare și până în prezent un număr de 56.161 persoane, din care 6.298 au fost copii, pe timpul a 52.667 acțiuni de intervenție, ajungând de la o medie zilnică de 7 acțiuni, la finalul anului 2008, la o medie de 21 de acțiuni zilnice, la finalul lui 2017. De asemenea, echipajele SMURD au participat în sprijin la 2.425 intervenții ale subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov și au fost alertate la 675 cazuri care s-au dovedit alarme false, 388 deplasări care nu au mai necesitat intervenția, iar în 316 cazuri echipajele au fost întoarse din drum, atingându-se astfel un total general de 56.471 acțiuni. Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD a fost de 9 minute și 19 secunde, iar timpul mediu de intervenție de 58 de minute. Cu toate eforturile, SMURD Brașov a înregistrat în primii 10 ani de existență și un număr de 2.822 de persoane decedate, majoritatea pacienți în stop cardio-respirator care nu au răspuns la manevrele de resuscitare ori cazuri de persoane găsite decedate, unde manevrele de resuscitare nu își mai aveau rostul.

Cea mai mare pondere din totalul acțiunilor îl au intervențiile cauzate de traumatisme (45%), diverse afecțiuni medicale (16%) și accidente rutiere (14,6%), aceste trei categorii de acțiuni atingând un procent însumat de peste 75% din totalul intervențiilor SMURD Brașov.

De-a lungul celor 10 ani de existență, SMURD Brașov s-a confruntat cu o gamă variată de cazuri, printre care au fost și intervenții deosebite ca amploare, având un puternic impact mediatic, pe timpul cărora a fost declanșat Planul Roșu de intervenție al județului. Dintre acestea, țin să amintesc accidentul rutier produs în data de 23 iunie 2017, pe DN 73A, când un autocar în care erau și turiști străini s-a răsturnat în afara carosabilului, accidentul rutier produs în data de 17 iunie 2016, pe DN 1, pe raza localității Vlădeni, în care a fost implicat un autoturism care transporta copii, explozia de la moara societății comerciale Șapte Spice, din municipiul Brașov, din data de 5 noiembrie 2015 și cazul de intoxicație colectivă la hala societății comerciale Autoliv, situată în parcul industrial Prejmer, din 26 septembrie 2014. Aceste evenimente au solicitat la maxim capacitatea de intervenție a SMURD, a Serviciului de Ambulanță Județean Brașov și a unităților spitalicești, fiind necesară cooperarea cu celelalte insituții cu rol în sistemul de management al situațiilor de urgență, sub coordonarea prefectului județului Brașov, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

 

Prin grija asistentului coordonator SMURD, în acești zece ani au fost cursați un număr de 294 paramedici, din rândul subofițerilor de la subunitățile de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov. Dintre aceștia, din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Brașov, a fost selecționat personalul echipei inspectoratului care participă la Competiția Națională de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat, unde au obținut un meritoriu loc patru la finala națională a probei de Acordare a Primului Ajutor Calificat.

De asemenea, începând cu anul 2016, programul „Salvator din pasiune” a adus un număr de 66 voluntari în cadrul inspectoratului, 62 dintre aceștia absolvind Cursul de prim ajutor medical de bază, iar 6 au finalizat inclusiv Cursul de prim ajutor calificat – Modulul I, devenind astfel paramedici voluntari, care își desfășoară activitatea în cadrul echipajelor SMURD de prim ajutor.

SMURD Brașov a fost implicat și în acțiuni de informare a populației, prin Caravana SMURD, o activitate educativă națională în domeniul acordării primului ajutor, prin exerciții demonstrative în cadrul activităților de genul ziua porților deschise sau școala altfel, dar și prin participarea la exercițiile complexe organizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov la diverse obiective importante din județ, pe timpul cărora au fost simulate diverse situații de urgență care pun în pericol viața populației și a angajaților.

comunicat ISU Brasov

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.