FIȚI PRUDENȚI! PUTEȚI PREVENI TÂLHĂRIA!

În această perioadă cea mai frecventă modalitate utilizată în comiterea tâlhăriilor este SMULGEREA.

Cum acționează infractorii? Rapid și ,,eficient”:

  1. Se apropie de victimă alergând, de obicei dintr-o direcție din care nu pot fi observați, smulg bunurile și fug cu acestea. Se pierd ulterior în mulțime sau dispar pe străduțe lăturalnice înainte ca victima să poată reacționa.
  2. Distrag atenția victimei sub diferite pretexte (solicită acesteia informații despre o locație,  mici sume de bani pentru rezolvarea unei probleme apărute neprevăzut sau  întreabă cât este ora exactă  ), după care acționează rapid prin smulgerea obiectului vizat.
  3. Profită de condițiile favorizante oferite de anumite zone sau locuri (intrări în imobile, holuri, lifturi, stații RAT/CFR, parcuri, străzi și alei mai puțin circulate sau întunecate etc.) și acționează astfel încât să nu existe martori în apropiere.

Victimele fac parte, de regulă, din categoria persoanelor vulnerabile (vârstnici, femei, copii) iar bunurile vizate sunt portmoneele, bijuteriile, telefoanele mobile, gențile, poșetele, borsetele.

Pornind de la zicala e mai uşor să previi decât să suporţi consecinţele vă recomandăm următoarele:

  • alegeţi cu grijă traseul pe care vă deplasaţi mai ales după lăsarea întunericului, evitaţi aleile întunecate, parcurile şi locurile pustii;
  • evitaţi să purtaţi la vedere, în mod ostentativ, bijuterii, bani sau telefoane mobile;
  • pentru a nu atrage atenţia agresorilor, nu vă împovăraţi cu genţi, poşete sau sacoşe prea mari;
  • la intrarea în imobil fiți foarte atenți la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră
  • evitaţi să intraţi în lift cu persoane necunoscute;
  • dacă sunteţi agresaţi strigaţi, alertaţi persoanele din jur. Strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii;
  • asigurați-vă că și copiii dumneavoastră știu cum să se protejeze pentru a nu deveni victime ale tâlhăriilor.

ATENȚIE

În cazul în care integritatea corporală sau viața vă sunt puse în pericol, renunțați la bunurile pretinse de agresori și încercați să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora (înălţime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație etc.) și sunați urgent la 112.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *