Tradiții și multă voie bună, duminică, la Drăguș!

Drăgușenii ne vor încânta și în acest an cu frumosul obicei „Buzduganul“. Însă cei care vor să ia parte la acest eveniment inedit în zona noastră vor avea parte și de multă distracție și voie bună. Pe scena amplasată în zona Drăgușel, sunt așteptați duminică, 19 august mai multe ansambluri și interpreți din Țara Făgărașului, dar și cunoscutul Vasilică Ceterașul.

Ediția din acest an se desfășoară sub semnul Centenarului Marii Uniri și va avea loc în data de 19 august. Și pentru că este o ediție mai deosebită, organizatorii îi invită pe toți participanții și vizitatorii să poarte ie sau o cămașă tradițională. Obiceiul va începe la ora 14.00,  la muzeul din sat, urmând ca tot alaiul să meargă în paradă, până în zona Drăguşel. Pe scenă se va desfăşura, pentru toţi cei prezenţi, obiceiul Buzduganul.

Acest obicei laic-religios marchează încetarea unui ciclu agrar al anului şi pregătirea ciclului următor, printr-o fertilizare magică a pământului. La sfârşitul secerişului, tinerii din sat organizează o petrecere pentru a sărbători încheierea muncilor agricole şi recolte bogate. Din cele mai frumoase spice se face un Buzdugan, în formă de cruce dublă, care este împodobit cu beţe.

Ca în fiecare an, obiceiul va începe la ora 14.00, la muzeul din sat, pe urmă va fi o paradă a portului popular. În plus, în acest an, i-am rugat pe toți participanții să vină îmbrăcați în ie sau cu o cămașă tradițională. Vom merge apoi la Drăgușel unde va începe programul la scenă. Avem și invitați speciali: Vasilică Ceterașul și Amalia Ursu, Gabriela Nistor și Mioara Greavu“, ne-a spus Cornel Greavu, primarul comunei Drăguș.

De asemenea, pe scena amenajată în zona Drăgușel vor urca și ansambluri din Țara Făgărașului, invitate la acest eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.