„Prelucrarea lemnului și a fierului în Transilvania – Ieri, astăzi și mâine“

Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” găzduiește, în perioada 15 august – 30 septembrie 2018 expoziția „Prelucrarea lemnului și a fierului în Transilvania – Ieri, astăzi și mâine“.
Proiectul, realizat de Muzeul Naţional Brukenthal în colaborare cu Asociația Casa Calfelor Sibiu, prezintă evoluția celor două meșteșuguri – tâmplărie și fierărie – în Transilvania. Este realizată o paralelă între călătoria calfelor în trecut și în prezent. În secolele al 15-lea – al 16-lea activitatea de organizare a breslelor a fost intensă, fiecare breaslă concepându-şi propriile statute şi reglementări. Pentru a deveni meşter, tânărul era mai întâi ucenic, apoi, după încheierea perioadei de ucenicie, devenea calfă, din acest moment fiind plătit pentru munca depusă. Din anul 1512, calfa avea obligaţia să aprofundeze tainele meşteşugului pe care urma să-l practice printr-o călătorie care dura între doi şi patru ani. Pe parcursul călătoriei, calfa avea asupra sa „cartea de călătorie”, care cuprindea datele personale (nume, locul naşterii, vârsta, înălţimea, culoarea părului, a ochilor etc.). Aceasta era prezentată în fiecare oraş conducerii breslei şi meşterului la care lucra, care confirma prezenţa tânărului în acel loc prin descrierea activităţii, semnătură şi sigiliu. Pe lângă iniţierea tânărului în meşteşugul pe care urma să-l practice, călătoriile au avut ca rezultat răspândirea noilor metode de lucru şi a cunoştinţelor tehnice. La sfârșitul secolului al 19-lea, odată cu desființarea breslelor această tradiție a fost întreruptă.
În anul 2007 atelierele calfelor au fost redeschise în curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger, la iniţiativa Muzeului Naţional Brukenthal şi a Bisericii Evanghelice C.A. în cadrul proiectului Întâlnirea calfelor călătoare europene.
Expoziția își propune să aducă în prim plan tradiția practicării acestor meșteșuguri cât și dorința tinerilor din zilele noastre de a lucra după vechile tehnici și de a le transmite mai departe noilor generații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.