foto: jurnalul.ro

Condiţiile actuale din judeţul nostru oferă un mediu cum nu se poate mai propice pentru răspândirea pestei porcine africane, în cazul în care aceasta ar apărea. În mai multe localităţi din județul Brașov, există numeroşi porci care trăiesc în semilibertate şi pot lua oricând contact cu un porc mistreţ purtător al virusului. De altfel, lângă cea mai mare fermă de porci din judeţ, cea din Şercaia, există o stână cu mai multe animale, printre care şi porci. Unii dintre aceştia au ajuns să se împerecheze cu porcii mistreţi, dovada cea mai clară că porcii domestici vin în contact cu mistreţii care sunt un important vector de răspândire a bolii. Potrivit autorităţilor, judeţul nostru nu se află printre cele în care există risc mare de apariţie a bolii, însă ne învecinăm cu două asemenea judeţe, Covasna şi Prahova, potrivit bzb.ro.

Prima măsură: retragerea animalelor din stâne
Una dintre primele măsuri care se vor lua în judeţul nostru pentru evitarea apariţiei şi răspândirii pestei africane este retragerea în comunităţi a animalelor care trăiesc pe lângă stâne.
Prefectul a anunţat că revenirea porcilor domestici în gospodăriile proprietarilor se va face sub stricta supraveghere a medicilor veterinari, care le vor face acestora analizele necesare pentru a se asigura că nu vor introduce chiar ei pesta africană în localităţi.

Primăriile trebuie să facă adrese, pentru ca toți oamenii să-și retragă porcii de la stâne, ca să iasă din contactul cu partea sălbatică, cu porcii mistreți“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia, prezent ieri la ședința de la Prefectură.

Târgurile de animale au fost interzise
Oamenii, păsările şi insectele se pot transforma şi ei în surse de risc de îmbolnăvire a porcilor prin preluarea virusului şi transportarea lui în locurile în care există porci. O altă cale de răspândire a virusului o reprezintă mişcările necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri), motiv pentru care târgurile de animale au fost interzise pe teritoriul României, iar verificările inspectorilor sanitar veterinari sunt extrem de drastice.

Ordin de vânătoare
Vânătorii vor avea şi ei de lucru în aceste zile. Guvernul a decis că nu trebuie să existe mai multe de 0,5 porci mistreţi pe o rază de un kilometru pătrat, astfel că peste tot unde este depăşit acest prag animalele vor trebui vânate.

Cea mai mare fermă de porci din Braşov, măsuri drastice de siguranţă
Judeţul nostru, fiind unul montan şi de deal, nu are efective atât de mari de mistreţi, numărul animalelor fiind estimat la aproximativ 2.000 de exemplare. Cel mai mare număr de porci îl găsim însă în câteva ferme din judeţ, printre care cea de la Şercaia are 47.000 de exemplare şi poate creşte chiar 60.000 de suine. Toate fermele comerciale mari – cele 10 din judeţ – sunt verificate săptămânal. Reprezentanţii celei mai mari ferme de porci din judeţ – Europig, din Şercaia – şi-au luat cele mai drastice măsuri de siguranţă în condiţiile în care chiar la doi kilometri de ei există o stână cu tot felul de animale în libertate. „Ne-am securizat la maxim în ultimii ani şi acum am luat măsuri suplimentare. Am făcut vizite la angajaţii noştri, am făcut vizite la colaboratorii noştri să nu ia contact cu porcii, orice vizită în fermă se face pe baza unei fişe. La numai doi kilometri şi jumătate de noi există o fermă ca o grădină zoologică, unde sunt toate animalele, inclusiv hibrizi de mistreţi. Stâna e pe o insulă care poate fi comparată, păstrând proporţiile, cu Delta Dunării”, a spus pentru bzb.ro, Ioan Marius Solomon, administratorul fermei de la Şercaia.

Reprezentantul celei mai mari ferme din judeţ se referea la ciobanul care a fost evacuat de pe insula de la Mândra, împreună cu animalele sale, atât la inundaţiile din martie, cât şi la cele din iulie, cu ajutorul jandarmilor. Până în momentul de faţă pesta porcină africană a fost depistată în 9 judeţe din România iar autorităţile au ucis 61.000 de porci, adică 1,3% din efectivele de suine din ţară. Trebuie precizat că boala nu afectează oamenii, dar nu există vaccin şi nici tratament, astfel că porcii sunt lipsiţi de apărare în faţa periculosului virus.

sursa:bzb.ro