Lisa lui Octavian Paler, în strai de sărbătoare, în anul Centenarului Marii Uniri

Comuna Lisa a fost ieri îmbrăcată în straie de sărbătoare. Cu mic, cu mare, oamenii au marcat așa cum se cuvine Centenarul Marii Uniri, prin evenimentul intitulat „Comuna Lisa, în strai de sărbătoare“. Momentul a fost unul și istoric pentru că, profitând de această sărbătoare, autoritățile au inaugurat bustul marelui scriitor și om de cultură Octavian Paler, fiu al satului Lisa.

Sărbătoarea comunei a debutat cu acest moment istoric pentru locuitorii comunei. Bustul lui Octavian Paler a fost dezvelit în prezența a sute de localnici, autorități locale și invitați de la mai multe instituții din Făgăraș și Brașov.

Comunitatea și-a arătat astfel recunoștința pentru marele om de cultură, Octavian Paler, care mereu amintea de satul copilăriei în scrierile sale, acolo unde „existau anumite valori, traditii, si un anumit bun-simt al oamenilor pe care nu le-am mai regăsit în altă parte”, povestea scriitorul.

După slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoți și un mic istoric despre viața marelui om,  Octavian Paler, rostit de profesorul de istorie Mihai Goian, s-au depus coroane de flori la monumentul așezat în fața Școlii Gimnaziale din Lisa.

 

Bustul a fost realizat din bronz de sculptorul Gheorghe Zaharia și donat comunității din Lisa.

Mă numesc Gheorghe Zaharia, sunt sculptor profesionist, sunt din București, dar rădăcinile sunt din Breaza. Aici, la Breaza am studioul de creație, foarte mare și a fost o bucurie extraordinară să fac bustul lui Octavian Paler, cu care am fost prieten și am așa o deosebită considerațiune pentru dânsul, pentru opera dumnealui și bustul l-am făcut donație, în memoria domnului scriitor. Este din bronz și s-a lucrat vreo 8 luni de zile, pentru că sunt niște procedee anume de creație: se modelează în lut, se fac negativele, se toarnă în ceară și apoi ceara se duce la furnal și se toarnă bronzul. Urmează cizelarea și e mult de muncă însă important este că a ieșit frumos“.

Ne-am gândit ca în an Centenar, să prindem mai multe obiective: să facem și o sărbătoare a comunei, dar și dezvelirea bustului lui Octavian Paler, mare scriitor, care s-a născut în Lisa, a copilărit în Lisa și care nu a uitat de unde a plecat, pomenind frecvent în scrierile lui de Lisa.  Pe lângă, am avut și o mică expoziție cu participanții din comună la Marea Unire și în continuare am pregătit un mic spectacol pentru cetățenii comunei Lisa“, ne-a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

Zi de mare sărbătoare la Lisa. Chiar este o onoare și o  bucurie să fiu astăzi la acest moment solemn de celebrare în primul rând a celor 100 de ani de la Marea Unire, Ziua comunității din Lisa și Ziua Imnului. Asistăm și la un moment de bucurie, de istorie și recunoștință: dezvelirea bustului lui  Octavian Paler, cel care a promovat la nivel național comuna Lisa, un mare scriitor, un mare jurnalist, un om care cu siguranță este sursă de inspirație pentru generațiile viitoare“, ne-a spus Marius Dunca, senator Brașov-PSD.

„Și noi am semnat la Alba Iulia“

După acest moment solemn, cei prezenți și-au îndreptat pașii spre Căminul Cultural, pentru a lua parte la vernisajul expoziției „Și noi am semnat la Alba Iulia“. Expoziția coordonată de Ioan Ciungara a cuprins mai multe fotografii cu locuitorii comunei Lisa care au participat sau au contribuit prin actele de vitejie la Marea Unire.

Eu mă ocup din 2012 de istoria cetelor de feciori din Țara Făgărașului, realizând de-a lungul anilor mai multe expoziții și broșuri cu poze legate de aceste evenimente. Căutând aceste poze, m-au frapat și alte poze, care nu erau legate de cete. În multe case am găsit și am scanat și mi-am făcut o bibliotecă virtuală, unde am păstrat aceste documente.

Fiind anul Centenarului, împreună cu Primăria Comunei Lisa, foarte interesată de istoria și tradițiile comunei, am propus împreună cu comuna, un proiect la Consiliul Județean, legat de unire, intitulat „Și noi am semnat la Alba Iulia“. Proiectul conține o expoziție legată de acest eveniment, activitatea de astăzi, vor mai fi organizate o excursie la Muzeul Unirii de la Alba Iulia, cu tineri și oameni din comuna Lisa și la sfârșitul lunii noiembrie, un eveniment legat de tradiții din satele comunei Lisa. Expoziția de astăzi cuprinde evenimentele legate de unire, evenimente pregătitoare și în desfășurarea acestui mare eveniment. Locuitorii satelor comunei au contribuit prin jertfe de sânge pe câmpurile de luptă, prin acte și procese verbale prin care și-au exprimat adeziunea la Marea Unire și au împuternicit delegații care să semneze actele Marii Uniri și prin participări efectiv la acest eveniment și alte evenimente care sunt expuse aici. Ceea ce este interesant de remarcat sunt niște acte unicat pe care le-am găsit și anume un act semnat de căpitanul Mihai Poparadu, un om de o cultură deosebit al comunei Lisa, al satului Pojorta, alături de ginerele său, Valeriu Comșa care va fi unul dintre cei 1228 de delegați ai Marii Uniri, reprezentând alt cerc electoral, el fiind din Copăcel. Alte exponate interesante ar fi o poză a luptătorilor români, originari din satele noastre: Lisa și Pojorta, pe verso căreia scria că au luptat pentru  întregirea neamului și pentru România Mare. Am mai găsit documentele decorațiilor pe care le-au primit atât de la statul italian, cât și de la statul român acești eroi. După 15 ani, acești oameni care au luptat pentru unire, care au realizat practic unirea, au venit în mijlocul tinerilor din satele respective și au prezentat istoria acestui eveniment, la dezvelirea plăcii comemorative de la Biserica din Pojorta“, ne-a povestit ing. Ioan Ciungara.

Sărbătoarea a continuat apoi la scena amenajată în fața Primăriei Lisa, unde ansambluri și grupuri din Lisa, dar și din satele Țării Făgărașului. Interpreți de muzică populară au întreținut atmosfera până la orele serii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.