Un apropiat al mirilor povestește coșmarul prin care au trecut la nunta din Șercăița: „Le-au stricat nunta acestor tineri“

Ceea ce trebuia să fie cel mai fericit moment al vieţii lor s-a transformat într-un coşmar pentru un cuplu de tineri căsătoriţi din Făgăraș.  28 de persoane, printre care  mireasa și nașa, au ajuns sâmbătă noaptea de la nuntă direct pe patul de spital. Aperitivul pare să fi fost motivul care le-a provocat mai multor invitați greaţă, ameţeli şi vărsături, fapt ce a determinat apelarea de urgență a echipelor medicale.

Totul a decurs foarte bine și părea o nuntă perfectă, așa cum își planificaseră mirii, dar și familiile acestora de mai bine de un an: o zi frumoasă alături de prieteni, rude și cunoscuți, în total aproximativ 450 de invitați. La ora 16.15, mirii alături de invitați au intrat în restaurantul unui complex din Șercăița, iar în jurul orei 17.00 s-a servit aperitivul.  Nimeni nu se gândea ce avea să se întâmple după nici trei ore. Prima care s-a simțit rău a fost mireasa. S-a întâmplat în jurul orei 19.30. Familia a încercat să fie discretă pentru a rezolva situația. Însă, la puțin timp, în camerele închiriate în cadrul complexului au început să vină tot mai mulți invitați care abia se mai țineau pe picioare. Surse apropiate mirilor ne-au declarat:

„Noi am intrat în sală la 16.15 și până ne-am așezat la mese; cred că în jurul orei 17.00, am servit aperitivul. Deja pe la 19.30, mireasa m-a chemat că îi e rău. Cu discreție, m-am dus cu ea la baie și am încercat să nu facem agitație. A vomitat apoi și tot nu îi trecea. Ne-am dus apoi, pentru că aveam închiriată o cameră unde să doarmă, ne-am dus acolo, însă în continuare îi era rău. I-am dat jos rochia ca să nu o murdărească, am pus-o în pat, tremura toată. Când am văzut că tot nu îi trece, pentru că noi am încercat să-i dăm medicamente de vomă, la ora 21.04 am sunat la 112, pentru că nu știam ce să-i mai fac. Vedeam că nu se îmbunătățește situația. Când am sunat nu i-am alarmat tare. Le-am spus că suntem la nuntă și mireasa nu se simte bine și ar fi bine dacă pot să trimită o mașină pentru că tot vomită. Voiam să o punem pe picioare, să o aducem înapoi la nuntă “.

Coșmarul nu s-a terminat aici. Pentru că nu doar mireasa se simțea rău, ci și alți invitați.

Până să ajungă ambulanța, deja au mai venit încă trei fete care simțeau rău: vomitau și aveau diaree. Atunci am sunat din nou la 112 și le-am  spus că mai sunt  încă trei fete. Când au ajuns cei de pe ambulanță s-au ocupat de mireasă, dar au început să mai vină și alți oameni, care și ei vomitau, deja vomitau pe jos, pe hol, nu mai apucau să vină la baie, pentru că era un singur WC“, ne-a mai spus apropiații mirilor.

Când și-au dat seama despre ce este vorba, cei din prima ambulanță au dat alarma că sunt mai multe persoane care au nevoie de îngrijiri medicale. La fața locului au ajuns alte două echipaje ale Ambulanței, un echipaj SMURD, dar și o autospecială de transport victime multiple de la ISU Covasna.

La spital, medicii, asistentele, infirmierele, tot personalul, au fost nemaipomeniți, s-au purtat exemplar. Au venit și de pe alte departamente, s-au suplimentat paturile de la urgențe, totul era plin. Inclusiv o fată care era invitată la nuntă, dar era asistentă la spital, și-a luat pe ea halatul și a ajutat acolo. A fost foarte OK la urgențe, mi s-a părut că foarte bine au evaluat situația. Au reușit să pună pe picioare, rând pe rând pe toată lumea“, ne-a mai povestit sursa apropiată mirilor.

Într-adevăr, mireasa s-a întors la nuntă, însă doar pe la ora 1.30, când mai jumătate din nuntași plecaseră.

Nașa nu a mai ajuns la nuntă. Pe mireasă am dus-o înapoi la nuntă, am îmbrăcat-o, am machiat-o, dar era cu branula în mână. Au fost oameni care au plecat de la nuntă  pe la ora 21.00. Eu zic că vreo 30 de persoane, care se simțeau rău, s-au dus acasă, fără să vină la spital. Sunt rude de-ale noastre care nu s-au mai dus la spital, deși se simțeau rău“, a mai spus sursa apropiată mirilor.

Familiile mirilor sunt supărate pentru că se vehiculează că nu restaurantul ar fi vinovat pentru acest necaz. Deocamdată, analizele probelor luate de inspectorii OPC nu au fost finalizate pentru a se stabili cauza acestui incident grav.

Noi suntem supărați pentru că scriu pe Facebook că s-a întâmplat de la prăjiturile de la mireasă. Dar cei care s-au simțit rău au fost și din partea mirelui și inclusiv o angajată de-a lor, care a refuzat să meargă la spital. Ea nu a fost acasă la mireasă. Mi se pare că sunt nesimțiți la maxim. Eu, în situația aceasta, m-aș scuza și aş încerca să văd cum pot să compensez. Oricum, ce compensare ar putea fi pe măsură? Mai facem o nuntă? Se mai îmbracă încă o dată mireasă? Ce poți face? Totul a fost așa de frumos, am avut mai mulți preoți, a fost așa frumos, cu porumbei, chiar ne-am bucurat că vremea a fost bună, nu a plouat. Când am ajuns la sală, mă bucuram că am terminat treaba și că partea noastră s-a încheiat și acum suntem liniștiți și dansăm, ne distrăm  și o să avem o nuntă faină“, ne-a mai povestit sursa citată.

Nunta celor doi tineri s-a transformat într-un coșmar din care nici acum nu își revin. Mâine ar trebui să plece în luna de miere, însă nu știu dacă vor putea. Mireasa s-a simțit din nou rău azi-dimineață și a ajuns la spital. O altă invitată a ajuns și ea la urgențe în această dimineață.

„Ei sunt așa  de supărați, ne era rușine de invitați. Suntem și supărați pentru că vedem că se încearcă să se dea vina pe altcineva. Am venit azi-dimineață din nou la spital pentru că mireasa nu se simte bine, a început să vomite din  nou. Mâine ar trebui să plece în luna de miere, au rezervare, să sperăm că pot să plece. Sper ca autoritățile să-și facă treaba. Gândiți-vă la cazul Colectiv: dacă erau controlați, nu mureau acei tineri. Eu m-am gândit și acum că se putea întâmpla mai rău. Am avut bunicile de 80 de ani la masă, care erau cu pungile de medicamente după ele. Dacă li se întâmpla asta lor, nu cred că rezistau, pentru că fetele care au ajuns la urgențe, unele leșinau.  Nu este normal așa ceva! O dată în viață ai nunta și cât te pregătești pentru ea! Aveam 200 de persoane invitate pentru a doua zi. Vă dați seama că nu am mai făcut nimic! Aveam neamuri venite și din alte țări, prieteni din alte orașe: din București, din Sighișoara. Îți e și rușine pentru că aduci oameni de peste tot, încerci să faci un mediu plăcut, să organizezi tot ce trebuie și iată ce se întâmplă!

Sper să-i controleze așa cum trebuie și să aplice măsurile care trebuie și aș vrea să nu ne relaxăm că nu a fost nimic, pentru că mi se pare deosebit de grav. Le-au stricat nunta acestor tineri. Mie mi se pare și o problemă de sistem și aș vrea ca autoritățile de control  să-și facă treaba, pentru că e alimentație publică și când știi că ai nuntă de 400 de persoane, trebuie să fii perfect“, a încheiat sursa citată.

Acum se așteaptă rezultatele probelor luate din mâncareași produsele  de la nuntă.

Noi ne-am deplasat imediat după ce a ajuns Salvarea. Din păcate, se pare că cei de acolo se așteptau să vină instituțiile să controleze și aparent au făcut o așa-zisă curățenie. Nu am găsit ambalajele de la produsele alimentare. Nu am putut să identificăm datele de valabilitate sau alte elemente de identificare ale produselor. Îi așteptăm să ne aducă astăzi carnetele de sănătate ale angajaților, să vedem dacă există și sunt în regulă. Vrem să vedem documente din care să reiasă modul în care au transportat produsele alimentare, pentru că vă dau un exemplu: peștele congelat  a fost adus de la Braşov la Şercăița, 60 de km, în portbagajul mașinii și nu e normal, pentru produse. De asemenea, foarte important, seara, după ce am ajuns, am sigilat toate probele alimentare pe care le-am considerat necesare, iar ele au ajuns de ieri la laborator. Așteptăm analizele de specialitate pentru a  găsi cauza exactă a problemei. Bazându-ne pe faptul că simptomele de toxiinfecție alimentară apar la o perioadă de 2-2 ore și jumătate de la ingerarea produselor, atunci cel mai probabil poate fi aperitivul, unde au existat și brânză și icre. Verificăm toate aspectele. De asemenea și alte aspecte se verifică, cum ar fi candy barul unei firme din Făgăraș.

Nu este pentru prima dată când se întâmplă asta aici. O situație la fel de gravă, dar cu mai puține victime, s-a petrecut în urmă cu trei ani. Atunci, pe lângă sancțiuni le-am trasat şi unele măsuri. Le-au îndeplinit și ulterior, după ce au obținut actele legale de la DSP, au putut să funcționeze în continuare. Momentan, nu am luat o măsură de închidere pentru că nu există alt eveniment în aceste zile. Așteptăm rezultatele analizelor și în funcție de acestea, o să luăm și o decizie finală“, ne-a declarat șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov, Sorin Susanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.