Și-au demonstrat dragostea față de valorile credinței străbune și ale neamului românesc

foto:mitropolia-ardealului.ro

În perioada 2-4 iulie a avut loc în orașul Victoria cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Toacă și Clopote. La ediția din acest an au participat 96 de copii din toate regiunile țării, precum și din Republica Moldova, Ucraina și Ungaria.

În fiecare an, în prima săptămână a lunii iulie, are loc în orașul Victoria, la poalele Munților Făgăraș, cunoscutul Festival Internațional de Toacă și Clopote. Copii de vârste fragede și tineri adolescenți din toată țara vin la Victoria să-și demonstreze dragostea față de cântul toacei și al clopotelor, dar mai presus de toate, dragostea lor față de valorile credinței străbune și ale neamului românesc. Nu întâmplător, fiecare copil își poartă cu mândrie veșmântul popular, specific zonei din care provine. Festivalul Internațional de Toacă și Clopote de la Victoria a devenit o adevărată manifestare a românismului, iar în anul Centenarului, cei mici au arătat lumii întregi că România are viitor și că valorile  moștenite de la înaintași vor fi duse mai departe.

Ediția din acest an a festivalului a început luni, 2 iulie, cu slujba Vecerniei, oficiată în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din oraș, unde copiii și însoțitorii au participat la slujba religioasă și au interpretat la final mai multe cântece patriotice. A doua zi a avut loc primirea participanților de către organizatori în fața Primăriei Victoriei, după care a urmat parade portului popular pe drumul spre biserica menționată. Programul din acest an a cuprins și momente artistice și de dansuri populare în fața Casei de Cultură din Victoria.

Concursul de toacă și clopote a avut loc la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, unde cei 96 de copii s-au întrecut în arta cântecului de toacă și clopote. Juriul de specialitate a apreciat prestația copiilor și a oferit premii, diplome, cărți, dulciuri și iconițe.

foto:mitropolia-ardealului.ro

Ediția din acest an s-a încheiat pe 4 iulie cu vizitarea obiectivelor turistice din zonă: Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, chilia parintelui Arsenie Boca și Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cârțișoara, județul Sibiu. Copiii au participat la jocuri interactive și la diferite activități pentru petrecerea timpului liber.

Festivalul de Toacă de la Victoria este organizat din 1995, când evenimentul era o manifestare locală pornită din dorinţa şi dragostea copiilor din parohie de a bate toaca, sub coordonarea preotului Octavian Smădu. Festivalul a devenit din 2001 un eveniment naţional, iar din 2004 unul internaţional.

Autor: Daniel Smădu, sursa: mitropolia- ardealului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.