Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Garofița Pietrei Craiului”, a dat ocazia în această seară, celor care au fost prezenți la Cetatea Făgăraș, să aibă parte de  o experiență multiculturală unică.

Desfășurată sub egida Centenarului Marii Uniri, ediția din acest an celebrează diversitatea culturală, și a reunit în orașul nostru  ansambluri internaționale din Croația (Ansamblul “KUD „KLAS” Podsused), Polonia (Ansamblul LUDOWY ZESPÓŁ PIEŚNI i TAŃCA ,,SKOWRONKI”), Grecia (Societatea macedonenilor aborigeni din Thermi „Alexandru cel Mare”), dar și Ansamblul „Ceata Făgărașului“ a Casei Municipale de Cultură.

Festivalul a debutat la ora 18.00 cu o paradă a portului popular pe promenada cetății, apoi ansamblurile au prezentat programe folclorice pe scena amenajată în parcarea Cetății Făgăraș.

La final, îndrăgita interpretă Vlăduța Lupău i-a încântat pe cei prezenți.

Ansamblul “KUD „KLAS” Podsused, Zagreb” CROAȚIA

KUD KLAS este un ansamblu folcloric croat înființat în 1984, în suburbia din Zagreb, numită Podsused.
KUD KLAS are în prezent peste 100 de membri activi, care interpretează dansuri tradiționale și cântece din diferite părti ale Croației. Programul folcloric croat este unic, deoarece multe coregrafii constau în dans și cantări simultane. KUD KLAS este în primele 5 ansambluri populare din orașul Zagreb, iar anul trecut au fost premiați pentru cea mai bună coregrafie nouă, în cadrul concursului popular organizat la Zagreb.

Societatea macedonenilor aborigeni din Thermi „Alexandru cel Mare” GRECIA

Societatea macedonenilor aborigeni din Thermi „Alexandru cel Mare” a fost infiintată în 1992 pentru a păstra tradiția populară și obiceiurile locale.
Un alt scop de bază al grupului constă în colectarea și păstrarea elementelor istorice de folclor. Ansamblul reprezintă locuitorii nativi din Thermi, ai căror strămosi au fondat cea mai nouă așezare din Thermi. În antichitate, Thermi a fost cimitirul din Salonic. Astăzi, ansamblul are 170 de dansatori impărtiti în 6 grupuri de dans, în funcție de vârstă lor și un cor. Ansamblul participă la numeroase manifestări culturale și la festivaluri de dans tradițional organizate de municipalităti și grupuri culturale din Grecia și din alte tări. De asemenea, ansamblul organizează mai multe evenimente muzicale și de dans, adunări de grupuri de dans din Grecia și alte tări, revigorări ale vechilor obiceiuri, prelegeri și discursuri, contribuind astfel la păstrarea tradiției populare și la creșterea statutului cultural al locuitorilor Thermi. Președintele grupului este dl.Kefalas, iar profesorul de dans este Sakis Paliogiannis.

Ansamblul LUDOWY ZESPÓŁ PIEŚNI i TAŃCA ,,SKOWRONKI” POLONIA

Cântecele ansamblului „Larks” fac înconjurul Europei încă din anul 1986. În prezent, ansamblul este condus de coregraful Mirosław Szymański. Membrii ansamblului sunt elevi ai școlilor din Brańsk din provincia Podlasie.
Trupa este formată din 3 grupuri de dans și vocal. Grupul de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani (elevii școlii elementare) „Little Skowronki” și două grupuri de concerte: elevi de liceu, studenți ai academiei, muncitori-17-28 ani Instructori și muzicieni: muzică-Bogdan Drozdowski-acordeon, muzicieni: Jolanta Półkoszek-flaut, Agnieszka Glińska-vioară nr. 1, Magdalena Drozdowska-vioară nr.2, Adam Soluch-clarinet, Andrzej Domitrz- dublu-bass, Waldemar Ostrowski-tambur.
Instructor muzical-Agata Szymańska.
Instructor coregraf 2-Magdalena Konopka.

În general, ansamblul are un număr de 82 de membri, care prezintă muzică și dansuri din 10 regiuni poloneze, cele mai renumite dansuri naționale fiind: Polonaise, Masuria, Kujawiak, Oberek.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Reduta din Brașov.