Comuna Lisa are stemă oficială. Ieri, Guvernul a aprobat stema comunei Lisa, stemă care îmbină simboluri reprezentative pentru locuitorii comunei Lisei, conferindu-le identitate națională.

Considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi rurale, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, stema este blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective.

Stema, ca fenomen heraldic, face legătura între trecut, prezent şi viitor, exprimând sintetic istoria zonei, aspiraţiile, conservarea tradiţiei, preocupările cotidiene, idealurile colectivităţilor umane respective.

Demersurile pentru realizarea unei steme a comunei au început în urmă cu patru ani, prin adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local.  Proiectul de stemă a fost apoi avizat de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

Anul trecut am vrut să facem o stemă a comunei și am aflat că a fost o Hotărâre de Consiliu în  urmă cu patru ani, în acest sens. Am găsit acea hotărâre și am făcut toate demersurile pentru a o valida în Guvern. Pe stemă apare floarea de colț, pentru că noi avem în munții comunei Lisa o zonă unde crește floare de colț. De asemenea, un alt element este cartoful care este reprezentantiv  pentru comună, fiind producția din agricultură majoritară. Un alt element este pădurea, prin bradul prezent pe stemă iar partea de sus a stemei este reprezentată  de Cetatea Negru Vodă“, ne-a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

Stema comunei Lisa se compune dintr-un scut triunghiular  cu marginile rotunjite, tăiat și despicat în partea superioară. În partea superioară, în partea dreapta, în câmp de argint, un brad verde. În partea superioară, în partea stângă, în câmp albastru, o plantă de cartof de argint cu trei flori de aur și trei cartofi tot de aur. În vârful scutului se află o floare de colț de argint cu stamine de aur, plasată în câmp zidit roșu. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.