Viorica Dăncilă nu a mai ajuns la Comăna. La nivelul Guvernului nu s-a găsit răspunsul la întrebarea: care minister trebuie să dea banii pentru noul pod?

foto: Jurnal de Comana

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, însoţită de membri ai Cabinetului, s-a deplasat luni în mai multe zone afectate de inundaţii din judeţele Buzău, Bacău, Covasna și Brașov. Era așteptată și la Comăna de prefectul județului, șeful ISU, jurnaliști, localnici, însă după mai bine de patru ore, toată lumea a fost anunțată că reprezentanții Guvernului nu mai au timp să ajungă în zonă.  Au mers direct la Brașov unde a fost organizată o videoconferință cu prefecții și reprezentanții autorităților locale.

 

Podul peste râul Olt, care făcea legătura între localităţile Crihalma şi Comăna de Jos, pe DJ 104 K a fost grav avariat la inundaţiile din luna martie, iar duminică seara a cedat complet, după inundaţiile, ploile şi viiturile de la sfârşitul săptămânii trecute.

Pentru reabilitarea sau refacerea acestui pod, administraţia judeţeană a transmis încă din luna martie către Guvernul României o cerere prin care a solicitat alocarea sumei necesară reconstruirii acestuia, având în vedere că a fost vorba de o calamitate naturală, dar nici un răspuns. De asemenea, tot în luna martie, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost la Comăna, a constatat că este o problemă gravă şi urgentă, a promis sprijin, dar totul s-a blocat în acest punct.

Luni, premierul Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, şi Ministrul Agriculturii, Petre Daea, au mers în mai multe zone inundate din ţară. În program era inclusă și vizita la Comăna, acolo unde erau așteptați de prefectul județului, de șeful ISU Brasov, dar și de jurnaliști și localnici. După mai bine de patru ore de așteptare, cei prezenți la Comăna au fost anunțați că reprezentanții Guvernului nu vor mai ajunge în zonă, pentru că sunt așteptați la Braşov, acolo unde au organizat o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii autorităţilor locale.

Recomandarea Guvernului: mergeţi la CNI 
Preşedintele CJ Braşov a declarat că încă de anul trecut podul de la Crihalma a fost trecut pe lista de investiţii a administraţiei judeţene, când s-au realizat inclusiv expertizele tehnice. „Anul acesta a fost elaborat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, documente ce au fost trecute prin Comisia tehnico-economică, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi de Consiliul Judeţean. Am făcut diligenţe către Ministerul Dezvoltării Regionale şi către cel de Interne pentru a găsi o soluţie de finanţare. Am primit răspuns să ne adresăm Companiei Naţionale de Investiţii, pentru că există subprogramul «Investiţii în primă urgenţă». Mâine (marţi – n.r.) voi merge la Ministerul Dezvoltării Regionale şi la Compania Naţională de Investiţii, pentru a găsi o soluţie ca acest proiect să intre într-o procedură de achiziţie”, a declarat Veştea.  Reprezentantul administraţiei judeţene a reamintit că administraţia judeţeană nu are fondurile necesare: „Nu există în buget acest capitol. 90 de milioane de lei au fost bani pe care nu i-am primit de la bugetul de stat. Este exclus să putem găsi cei 22,5 milioane de lei în bugetul propriu. Va trebui să găsim o soluţie împreună cu Guvernul”.

Viorica Dăncilă a pasat problema ministrului Transporturilor
După videoconferinţă, premierul Viorica Dăncilă a răspuns că „am vorbit cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, mi-a dat situaţia şi, pe măsură ce primim evaluările, încercăm să rezolvăm prin şedinţe de Guvern problemele existente. Noi solicităm bani din fondul Solidaritatea al Uniunii Europene şi sperăm ca în trei luni să primim de acolo fondurile necesare, astfel încât să rezolvăm şi o mare parte din problemele existente”.
După ce i s-a spus că dosarul podului de la Comăna e gata încă din luna martie, Dăncilă i-a dat cuvântul ministrului Transporturilor, Lucian Şova, care a spus că podul este pe un drum judeţean. „Am înţeles că documentaţia a fost întocmită de Consiliul Judeţean Braşov”, a spus Şova. Acestuia i s-a precizat că dosarul pentru reconstruirea podului a fost transmis Guvernului României.

Ministrul Transporturilor: „Nu la Guvernul României trebuia trimisă documentaţia”
„Nu la Guvernul României trebuia trimisă documentaţia, ci proiectul trebuie introdus pe procedurile Ministerului Afacerilor Interne, dacă se intenţionează decontarea lui cu susţinere de la bugetul de stat pe fondul de calamităţi. Altă soluţie ar fi putut şi poate fi depunerea unei cereri de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aşa cum şi alte comunităţi locale au făcut. I-am comunicat acest lucru prefectului judeţului Braşov, Marian Rasaliu”, a mai spus Şova.
Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de Consiliul Judeţean Braşov, în luna mai, pentru realizarea unui nou pod la Comăna va fi nevoie de 22.520.800 lei, cu TVA. Conform actului normativ amintit, durata de implementare a proiectului va fi de 15 luni, din care 12 luni vor dura lucrările propriu-zise. Plata lucrărilor se va face eşalonat, respectiv 11.500.000 lei în primul an şi 7.455.000 lei în cel de-al doilea an.
Noul pod va fi realizat din beton, va avea o lungime de 86,60 metri şi rampe de acces cu o lungime de 640 de metri. Partea carosabilă de pe pod va avea o lăţime de 7,8 metri, iar pe rampe de 6.00 metri. De asemenea, se vor amenaja şi trotuare, cu lăţime de 1 metru. Pe noul pod se va putea circula cu o viteză maximă de 60 km/h.

Însă până se vor găsi bani pentru noul pod, oamenii din Crihalma, Ticușu Nou și comuna Ticuș sunt nevoiți să facă un ocol de 30 de kilometri, pe la Ungra pentru a ajunge la Comăna, în loc de 2 kilometri.

sursa:bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.