Parlamentarii PSD Braşov şi-au justificat votul pentru modificarea Codului de Procedură Penală

„Încolţiţi din toate părţile” după ce au votat marţi seara modificarea Codului de Procedura Penală (CPP), aleşii social-democraţi braşoveni au transmis un comunicat de presă semnat „Parlamentarii PSD Braşov”, prin care au anunţat că noul act normativ a „readus legalitatea şi normalitatea”, scrie bzb.ro.
Social-democraţii au precizat că în plen s-au votat separat toate cele 330 de amendamente şi că „nu  s-a pus pumnul în gură prin ordonanţă de urgenţă. Am înţeles mesajul celor care ne-au cerut explicit acest lucru. Cel care n-a înţeles nimic din aceasta doleanţă a romanilor a fost chiar Dacian Cioloş, care se face că a uitat cum în 2016 a produs schimbări fără dezbatere parlamentară în acelaşi Cod de Procedură Penală. La fel a procedat şi Monica Macovei, şi Emil Boc”.
Totodată, semnatarii comunicatului îi îndeamnă pe români „să caute adevărul, nu să-l primească gata mestecat de la aşa zişii lideri providenţiali”.

Ce susţin parlamentarii că au votat?
Parlamentarii de Braşov ai PSD au şi prezentat câteva argumente prin care şi-au motivat votul, susţinând că noul Cod de Procedură Penală nu va permite „abuzuri în lipsa unor dovezi clare”, nici „mărturii  forţate de genul «scapi dacă îmi dai orice despre Cutare» şi nici „probe plantate”. Totodată, PSD-iştii spun că noul cod prevede că „în cursul urmăririi penale sau al judecăţii sunt permise comunicările şi furnizarea de informaţii din dosare, doar dacă sunt justificate de un interes public sau sunt în interesul descoperirii adevărului. Aşa se respectă prezumţia  de nevinovăţie”. Ei spun că au votat modificarea CPP şi pentru ca, în cazul în care un suspect sau inculpat alege să nu dea vreo declaraţie care să fie utilizată împotriva lui, „acest drept să nu fie socotit circumstanţă agravantă”, dar şi pentru ca audierea unei persoane să nu dureze mai mult de 6 ore din 24 de ore, mai scrie sursa citată.  Prin comunicat, parlamentarii PSD au precizat că prin noul Cod de Procedură Penală, este reglementată şi folosirea interceptărilor. „Avocatul suspectului sau inculpatului va afla din timp data şi  ora audierilor făcute de judecătorul de drepturi şi libertăţi. La cerere, suspectul sau inculpatul pot asista la aceste audieri. Totuşi, persoana audiată poate cere statut de persoană protejată sau ameninţată, încă din faza de urmărire penală, dar şi în faza procesului”, au mai transmis social democraţii.

Mai mult AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *