Mii de oameni, prezenți la Festivalul Narciselor

Poiana Vadului a fost astăzi locul de întâlnire pentru mii de locuitori ai Țării Făgărașului, dar și pentru turiștii veniți din toate colțurile țării, pentru a participa la Festivalul narciselor, devenit tradiție în ultimele două decenii. Chiar dacă timpul a fost frumos, muzica și voia bună, pe măsură, narcisele  au lipsit din poieni. De vină, ar fi primăvara prea călduroasă, dar și Regulamentul sitului Natura 2000, prin care se interzic lucrări de întreținere în Dumbrava cu narcise. 

În apropierea sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, se deschide Poiana Vadului. Anul acesta, deschidere a avut loc duminică, 20 mai. Mii de oameni au urcat astăzi în pădurea Vadului pentru a petrece câteva ore așa cum se cuvine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe scena amplasată în mijlocul pădurii au urcat rând pe rând ansambluri și interpreți de muzică populară și nu numai din Țara Făgărașului, dar și renumitul interpret Gheorghe Turda.

Suntem prezenți la invitația domnului primar Ansamblul Horița Lisa. Din dragoste pentru tradiție și folclor. Suntem cu un grup de 30 de copii și vom prezenta un program de dans popular și solistică. Copiii au vârste cuprinse între 7 și 16 ani“, ne-a spus Mia Greavu, coordonatorul Ansamblului Horița din Lisa.

Și dacă cei prezenți la festival au avut parte de un program frumos de muzică și dansuri, plimbarea prin poienile cu narcise le-a lăsat un gust amar vizitatorilor. Aceștia nu au mai găsit flori în pădure.

Ca de obicei e multă lume la Festivalul narciselor și sunt mulți turiști veniți de afară și nu e o notă prea bună pentru noi, pentru că vedeți a fost cald, s-au dus narcisele, și nu doar soarele le-a făcut pe narcise să dispară, ci și legislația, care se bate practic cap în cap cu ceea ce voiam noi să promovăm, „Poienile cu narcise“. Aceste poieni cu narcise, de când lumea și pământul au fost niște poieni întreținute, cosite, tăiate tufișurile, lucru care nu se întâmplă astăzi, cu actuala legislație. Dacă ai noștri guvernanți, nu se apleacă cu destulă convingere și forță asupra acestei probleme, vom vorbi la trecut de Poiana Narciselor. Practic trebuie schimbate normele de aplicare a acestei legislații Sit Natura 2000. Vrem să păstrăm poienile cu narcise, dar cum dacă nu ne lasă să le întreținem. Mergeți și fotografiați și veți vedea o grămadă de arbori căzuți din cauza timpului și a bătrâneții.Nu aveau ce să caute plopul, mestecenii, acolo, nici măcar arborii căzuți nu avem voie să-i ridicăm. Ar trebui să cosim, să ridicăm toți acei arbori căzuți, acestea sunt lucrări de bază. Ori dacă eu scot acei arbori căzuți, mă pricopsesc cu un dosar penal pentru că ocolul nu marchează pentru că nu-i ermite legislația. Eu vreau să mențin această poiană cu narcise, dar o să interpreteze că vreau să fur lemne, ori nu se poate la modul real. În rest din punctul nostru de vedere, al Primăriei, al Consiliului Local, am depus toate eforturile pentru a susține această sărbătoare, dovadă că sunt destul de mulți vizitatori, am pregătit și un spectacol, timpul ține cu noi, dar pe viitor trebuie multă muncă atât din partea noastră, munca fizică, cât și din partea guvernaților pentru  modifica legislația, care e marea problemă a poienilor cu narcise din satul Vad“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.