Ziua comemorării eroilor neamului

 

Ziua Eroilor a fost marcată la Făgăraş de praznicul Înălţarea Domnului. Manifestarea a început la ora 13.00, în Cimitirul Nou, cu intonarea Imnului naţional, apoi a avut loc slujba de pomenire a eroilor oficiată de un sobor de preoţi.

La eveniment au participat veteranii de război, directori ai instituţiilor de învăţământ, consilieri locali, reprezentaţi ai partidelor politice şi ai , unor instituţii publice, elevi şi localnici.  Gheorghe Prunduş, veteran de război, în vârstă de 97 de ani s-a închinat la mormintele eroilor, în semn de omagiu. S-au depus coroane de flori la mormintele eroilor din partea Primăriei, şcolilor, partidelor politice.

Evenimentul nu a fost însă lipsit de un moment mai delicat. Din cauza soarelui puternic şi a atmosferei parcă lipsită de aer, unui militar i s-a făcut rău. De altfel, mai multe persoane prezente la eveniment au semnalat faptul că dinspre cimitir venea un miros greu. Soldatul a primit apă şi a părăsit zona, iar evenimentul a continuat cu defilarea militară care a atras aplauzele făgărăşenilor.

Ceremonia militară şi religioasă s-a mutat apoi la un alt monument al eroilor, la biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ din cartierul Galaţi – unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din oraş.

 

Începând din anul 1920, în Sărbătoarea Înălţării Domnului este şi Ziua Eroilor, România fiind prima ţară în care au fost comemoraţi, în aceeaşi zi, atât eroii străini şi cei români. Regula nu a fost aplicată în timpul regimului comunist, când eroii erau comemoraţi în 9 mai, însă, după Revoluţie s-a revenit la data iniţială.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.