În 15 mai se sărbătorește Ziua Națională a Medicului Veterinar, motiv pentru care medici din tot județul s-au întâlnit la Făgăraș, pentru a marca așa cum se cuvine ziua lor. Prima oprire a fost la catedrala din municipiul nostru, acolo unde au participat la o scurtă rugăciune. Evenimentul a continuat la un restaurant din oraș, acolo unde au ocazia să socializeze și să petreacă așa cum fac în fiecare an.

 

Suntem în Municipiul Făgăraș deoarece medicina veterinară din România marchează un eveniment deosebit. După 1989, medicii veterinari sărbătoresc ziua națională a medicului veterinar în 15 mai, ocazie cu care de fiecare dată ne revedem. Eu, în calitate de organizator, alături de colegii mei, timp de 17 ani, am organizat acest eveniment cu participare numeroasă. Dar în ultimii ani, din ce în ce mai puțini medici veterinari sunt împreună pentru a socializa, pentru a prezenta documente științifice. În zona Făgăraș este a cincea ediție când organizăm acest eveniment. De obicei organizăm în toate zonele: Rupea, Făgăraș, Brașov. De această dată am organizat acest eveniment în Făgăraș, iar colegii de la Brașov au venit să vadă lucrurile frumoase ale municipiului Făgăraș. Mai mult decât atât părintele Ciocan ne-a invitat să ne facă un Te Deum  înainte de a începe această sărbătoare. După care ne vom deplasa la un restaurant. Avem invitați oaspeți de seamă printre care un cadru didactic de la Facultatea de Medicină din Cluj, care va conferința o temă cu caracter profesional, după care vom ciocni un pahar de șampanie și va urm o petrecere cu colegii“, ne-a spus Ioan Coman, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Brașov.

De ziua de 15 mai  se leagă de momente importante din istorie. Pe 15 mai 1861, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a dat un decret semnat prin care a început să funcționeze “Școala de Medicină Veterinară”, în cadrul “Școlii de Medicina și Farmacie”, înființată de Carol Davila.

Tot pe 15 mai, dar zece ani mai târziu, 14 medici veterinari au semnat  o “Declaratiune” care a stat la baza infiintarii “Asociatiei Medicilor Veterinari din Romania”. Aceasta a fost desfiintata in 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 sa se reînființeze, iar ulterior sa fie denumita ”Asociatia Medicilor Veterinari din Romania”. La al VI–lea Congres National de Medicina Veterinara din 1994, a fost aleasa 15 mai ca fiind „Ziua Nationala a Medicului Veterinar”.