Angajații industriei de apărare, lăsați de izbeliște

 

Aproximativ 100 de angajaţi din schimbul unu de la Fabrica de Pulberi din Făgăraş au ieşit astăzi din secţii la poartă – într-un protest spontan, nemulţumiţi că de aproape 6 luni nu au primit salariile. Oamenii sunt decişi să meargă chiar şi la Bucureşti în faţa Guvernului dacă cei care ne conduc lasă de izbelişte industria de apărare cu oameni şi cu producţie cu tot. Ei contestă modul în care guvernanţii acordă atenţia cuvenită acestui sector – implicit condiţiei în care se află specialiştii care au mai rămas totuşi să păzească instalaţiile şi să le asigure condiţiile optime de conservare – în cazul în care începe producţia. Fabrica de Pulberi de la Făgăraş este subordonată companiei de stat Romarm.

David Gheorghe Mânea lucrează în acestă fabrică de 33 de ani. Este maistru chimist şi are pe hârtie un salariu de 1940 de lei, şi nici pe ăla nu-l încasează. Are la fel ca toţi colegii lui de muncă de plătit facturi, şi s-a împrumutat pentru a putea face faţă traiului zilnic.

Făgăraşul, o dată pol al industriei chimice şi de apărare – riscă să-i piardă şi pe specialiştii în domeniu – care au sperat că totuşi lucrurile se vor îmbunătăţi , iar cei de la conducerea României vor investi în industria de apărare – condiţie de o importanţă majoră în strategia unui stat. Industria chimică e pe butuci, iar acum – cea de apărare se zbate ! De neînţeles pentru angajaţi: se trimit solicitări, adrese şi memorii – ce par fără efect pentru cei de la compania Romarm. Pe salarii de mizerie – şi oamenii vin totuşi să supravegheze instalaţiile – pentru că în caz contrar – Făgăraşul ar sta pe un butori de pulbere – mai spun sindicaliştii.

(Roxana Palade)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.