Participanți din 15 județe, la simpozionul național de fizică, desfășurat la Colegiul Național „Radu Negru“

Proiectele ştiinţifice, în domeniul fizicii au fost astăzi în centrul atenţiei. La Colegiul Naţional „Radu Negru“ s-a desfăşurat a IX-a ediţie a simpozionului naţional „Fizică – trecut şi viitor“. Peste 100 de participanți, elevi și profesori, și-au prezentat lucrările în cadrul celor două sesiuni ale simpozionului. 

Simpozionul  național „Fizica- trecut și viitor“ adună de la an la an tot mai mulți participanți la Făgăraș. Astăzi, la Colegiul Național „Radu Negru“ are loc cea de-a IX-a ediție și se desfășoară pe două secțiuni: profesori și elevi. Sunt peste 70 de profesori participanți din 15 județe ale țării, dar și peste 50 de copii de la școlile din județul Brașov.

„Este a IX-a ediție a simpozionului „Fizica- trecut și viitor“, o ediție care se desfășoară sub egida Centenarului Marii Uniri. Veți vedea că toți invitații, de la elevi la profesori, poartă o insignă, ca semn al prețuirii din partea dascălilor, pentru ceea ce înseamnă faptul istoric. Nu puteam celebra faptul istoric decât prin această unitate în educație. De asemenea, este o ediție unică pentru că ne vom conecta atât cu trecutul, cât și cu viitorul. Când spun  trecut, mă gândesc la distincțiile pe care le vom oferi celor trei dascăli, care nu mai activează, dar iată îi readucem la ceea ce înseamnă vitalitate educațională prin recunoștință. Și viitorul, prin faptul  că astăzi avem în mijlocul nostru pe reprezentantul delegației italiene, de la Școala “Corrado Melone ” , pe domnul director  Riccardo Agresti“, ne-a spus prof. Maria Racu, directoarea Colegiului Național „Radu Negru“.

„În urmă cu nouă ani, am început această activitate și suntem la a noua ediție. Avem bucuria că totuși, colegii din țară, atât din mediul preuniversitar, cât și din mediul universitar, participă la această activitate. Astăzi, avem onoarea de a avea alături de noi foști miniștri ai Cercetării, foști secretari de stat, care cunosc învățământul de la clasele primare, gimnaziale, liceale și cel universitar. Împărtășim din experiența acestora și susținem, prin munca pe care am depus-o  prin lucrările pe care le vom prezenta la cele două secțiuni – secțiunea profesori și secțiunea elevi. Avem un număr destul de mare de lucrări, participanți din multe județe din țară. Sper ca și această  ediție să se desfășoară în condiții bune, iar cei care sunt participanți vor avea numai lucruri bune de învățat. cred că este cel mai important pentru elevi pentru că sunt 50 de elevi care participă la această activitate.“, ne-a spus prof. Ion Bogdan, organizator al simpozionului.

Mă numesc Anghel Claudia, sunt absolventă a Colegiului „Radu Negru“, doctor în fizică la Universitatea București. Sunt la  a opta ediție a acestui simpozion și este o plăcere și un mare câștig atât pentru profesori, cât și pentru elevi, această zi“, ne-a spus dr. prof. Claudia Anghel.

La eveniment a fost prezent și de această dată prof. univ. Alexandru Boroiu de la Universitatea din Pitești.  Cu această ocazia, prof. și-a lansat cartea, „Orizont unic în spațiu și timp“.

Vin pentru a patra oară la acest simpozion, cu mare drag mă întorc. Prima dată am prezentat o lucrare din spectrul geografic al României, după care am prezentat  și alte câteva lucrări corelate acestei cercetări, care mi-au permis să lansez astăzi și cartea care cumulează aceste cercetări din ultimii ani, numită  „Orizont unic în spațiu și timp“, pe care am distribuit-o în sală participanților. Sunt foarte bucuros  să revin în Făgăraș și de fiecare dată am sentimentul că sunt cetățean al orașului, ceea ce este parțial adevărat, prin faptul că am primit acest titlu în urmă cu doi ani și mulțumesc oficialităților, conducerii colegiului pentru această organizare deosebită“, ne-a spus și prof. dr. univ. Alexandru Boroiu, de la Universitatea din Pitești.

Vreau să felicit colectivul de cadre didactice din Făgăraș și nu numai , care a organizat această a noua ediție a conferinței. Sunt aici să trag și un semnal de alarmă, pentru că, din păcate, profesorii pentru științe sunt din ce în ce mai rari și e un semnal de alarmă pentru că trebuie să îndrumăm  tinerii spre studii superioare, în domeniul științelor și sper să reușim împreună să menținem totuși colegii care ne vor părăsi, prin pensionare, să accepte să-și continue activitatea până când vom reuși să echilibrăm situația în ceea ce privește resursa umană“, ne-a spus Ariana Bucur, inspector școlar general al ISJ Brașov.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.