După 200 ani, biserica din Veneția de Jos va fi sfințită

După 200 de ani de la construcție, biserica mare din Veneţia de Jos va fi sfinţită în data de 12 august, de  Înaltpreasfinţitul Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
Biserica fost ridicată între anii cei mai grei pentru românii din Ardeal, 1790-1795. Pictura a fost realizată în 17 ani, 1801-1818, iar biserica a fost declarată monument istoric de valoare naţională, clasa A. „Nu s-au găsit urme sau ştiri cum că această biserică a fost sau nu sfinţită, însă condiţiile vitrege de-a lungul timpului dau de înţeles că cel mai probabil localnicii nu au găsit oportunitatea de a încununa eforturile lor de ridicare a locaşului de cult cu sfinţirea lui de către un ierarh“, a scris pr. Alexandru Socaciu,pr.  paroh la Venetia de Jos.

Biserica a fost reabilitată în ultimii patru ani. S-au restaurat acoperișul, în regim de urgență, jugul de la clopote, pardoseala și mobilierul bisericii și s-a realizat drenajul exterior. Urmează și alte lucrări de refacere la zidurile exterioare ale locașului de cult. Din cauza costurilor mari, pictura din interior și exterior va fi restaurată în anii următori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.