Peste 5000 de crescători, înscriși să primească purcei gratis

foto:radiocluj.ro

Ministrul agriculturii, Petre Daea a ținut miercuri, 28 februarie, o conferință de presă în care a explicat în detaliu și care sunt cele mai noi informații privind programul prin care fermierii români primesc gratuit purceluși din rasele autohtone, Bazna și Mangalița.

”Un program important este cel de salvare a celor două rase de porci, rasa Mangalița și rasa Bazna. Deja avem în țară, știm unde sunt producătorii de material biologic, știm câți s-au înscris în program, știm de asemenea care sunt doritorii, știm de asemenea până la această dată care sunt procesatorii care doresc să intre în acest program în așa fel încât el să funcționeze până la valorificarea produselor respective. Iar dacă ne lăsa vremea, săptămâna aceasta declanșam programul și veți putea vedea primii purcei plecați la crescătorii de porci grași și celelalte etape pe care le avem de parcurs pentru realizarea deplină a acestui program”, a arătat ministrul agriculturii.

Din prezentarea făcută de Petre Daea se vede că deja de la demararea programului, au fost înregistrați 5.094 de crescători interesați să primească gratuit suinele, 5.000 de procesatori care să achiziționeze purceii crescuți până la greutatea de 130 kilograme. Singura problemă rămâne la furnizorii de purcei în prezent fiind identificați doar 188 de doritori, scrie agrointel.ro.

Ministrul agriculturii a atras atenția că în program nu sunt acceptați toții furnizorii de purcei ci doar aceia care au rasele purse înregistrare în evidența statului.

Șeful de la agricultură a completat că până la 31 martie vor fi livrați deja primii purcei către crescători și a invitat presa să participe la eveniment, mai scrie sursa citată.

Reamintim că durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 milioane lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație, de la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.