Mânăstirea Franciscană, istorie şi artă

 

Făgăraşul are pe lângă cetate, şi alte monumente istorice de o mare valoare culturală şi arhitectonică. Puse în valoare de autorităţi, acestea ar putea atrage numeroşi turişti. Printre acestea se numără şi mânăstirea franciscană, situată destul de aproape de cetate. Se spune că în vechime, călugării franciscani oficiau slujbe religioase în cetatea Făgăraşului, iar la castel ajungeau prin tunelul secret care face legătura între cele două edificii. Aşadar, mânăstirea a avut legătură directă cu cetatea – iar prin tunel, călugării se puteau refugia în cetate, ori de câte ori se simţeau în pericol. Povestea care incită atât de mulţi oameni ar putea fi scoasă la iveală pas cu pas – iar începutul a fost făcut astăzi la cetate, o dată cu deschiderea unei expoziţii în premieră la muzeul „Valer Literat“ – menită să prezinte vizitatorilor piese valoroase din patrimoniul mânăstirii franciscane din Făgăraş, cunoscută de localnici sub denumirea de Biserica de la Pater.

Preot paroh al Bisericii Romano Catolice este Istvan Attila Gal. De mai multă vreme şi-a dorit ca lumea să cunoască o parte din piesele de valoare pe care le păstrează de sute de ani generaţiile de preoţi şi călugări de aici. Astăzi a adus la cetate o parte dintre acestea. Majoritatea sunt obiecte liturgice cu rol în celebrarea slujbelor: din zilele de mari sărbători, de duminica, dar şi la cununii, botezuri sau înmormântări. Cărţi vechi de rugăciuni, hrisoave, haine preoţeşti, icoane şi alte obiecte de cult ale mănăstirii – toate pot fi admirate fiind expuse în standuri expoziţionale. Deşi mulţi cred că tunelul secret este doar o legendă – muzeografii împreună cu preotul paroh susţin contrariul. Ei confirmă existenţa tunelului pe care vor să-l redea circuitului turistic.

foto:destepti.ro

Făgărăşenii cunosc faptul că pe bulevard există Biserica de la Pater, însă mulţi nu-i cunosc istoria. Cei împovăraţi de griji şi necazuri îi trec pragul pentru a se ruga la Sfântul Anton. Este imposibil să nu-i admire vitraliile pictate în stil baroc, unice la Făgăraş, statuiile realizate impecabil, şi picturile deosebite. Mulţi localnici, deşi de altă religie, vin la slujbe pentru a admira sunetul de la orga bisericii. Totodată orologiul din turnul mânăstirii – bate de câteva secole la ore fixe fără să dea greş. Astăzi s-a făcut primul pas pentru a scoate la lumina frumuseţea edificiului istoric. Benefic ar fi susţine preotul paroh atragerea de către autorităţi de fonduri pentru restaurarea  monumentului istoric ce riscă să se degradeze.

(Roxana Palade)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.