Bacalaureatul nu e pentru repetenți. Deputatul Mara Mareș vrea să schimbe Legea Educației

Deputatul de Braşov, Mara Mareş (PNL), a anunţat că va depune la Parlamentul României o iniţiativă legislativă prin care, din anul 2019, să se elimine posibilitatea ca examenul de Bacalaureat să se desfăşoare în timpul anului şcolar, înainte ca elevii de liceu să fie absolvenţi.
„Profitând de un articol formulat nefericit din Legea Educaţiei Naţionale, prin decizia fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, în acest an, anumite probe din examenul de Bacalaureat se desfăşoară încă din luna februarie, înainte ca elevii să fie absolvenţi de liceu. Mai exact, potrivit alin. (7) al art.78, se prevede că unele evaluări se pot desfăşura în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea. Acest text de lege recunoaşte, anticipat, calitatea de absolvent unor persoane care, în mod obiectiv, nu aveau cum să fi dobândit această calitate întrucât anul şcolar nu s-a finalizat. Mai mult, se poate ajunge în situaţia în care unii elevi pot rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată (nepromovare) şi să ajungă ca, la finalul anului şcolar, să nu aibă dreptul de a susţine examenul de bacalaureat. Care o să fie următoarea propunere şi inovaţie educaţională a PSD? Eventual ca licenţa să fie susţinută înainte de obţinerea de note de trecere la toate examenele din timpul facultăţii? Sau să ne putem înscrie la doctorat direct de pe băncile liceului?”, potrivit bzb.ro.
De asemenea, Mara Mareş susţine că profesorii sunt revoltaţi de această situaţie pe care o consideră aberantă. „Consider că este necesară modificarea legii pentru ca, începând de anul viitor, doar absolvenţii de liceu să poată susţine examenul de Bacalaureat. De aceea, voi depune o iniţiativă legislativă care propune abrogarea aliniatului 7 al art.78 din Legea Educaţiei Naţionale şi care permite organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat înainte de absolvirea liceului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *