Buget de austeritate la Făgăraș. Autoritățile se bazează pe fonduri externe pentru investițiile majore

Se lucrează intens la bugetul Făgărașului, un buget de austeritate pentru anul 2018, cu 10 milioane de lei mai mic față de anul trecut. Guvernul a sărăcit și bugetul municipiului, după ce a alocat din cotele defalcate mai puțin cu 10 milioane de lei. Așadar, toate serviciile și instituțiile subordonate Primăriei Făgăraș vor primi mai puțini bani față de anii trecuți. Nici la investiții nu sunt bani suficienți pentru proiectele în plan, astfel că singura soluție sunt proiectele cu fonduri externe. Și astfel de proiecte sunt începute încă de anii trecuți, administrația locală bazându-se în procent foarte mare pe banii veniți de la Uniunea Europeană sau prin programele naționale.

Primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, ne-a prezentat în cadrul unei conferințe de presă principalele proiecte desfășurate de primărie, proiecte realizate cu bani europeni sau prin programele naționale de dezvoltare. Primul astfel de proiect care va fi pus în aplicare în primăvară este celebrul PNDL 1, proiect din 2014, privind reabilitarea a 16 km de drumuri.

Noi avem două contracte pe Programul Național, pentru unul am terminat licitația, celebrul PNDL și s-a terminat și contestația. Vom începe lucrările undeva în martie. Mai avem un contract semnat  pe extindere canalizare și suntem în procedură de achiziție, pe Șoseaua Hurezului- zona Salcâmului până la zona franceză, iar din bugetul local vom face acea bretea de pe Salcâmului“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Un alt proiect, prin POR este cel de reabilitare a Cetății Făgăraș, un proiect în valoare de 5 milioane de euro. De asemenea, proiectul privind eficientizarea energetică a Colegiului Național „Doamna Stanca“ se află în evaluare.

În plus, s-au pregătit alte trei proiecte prin Planul de Mobilitate Urbană, proiecte care au o valoare de 30 de milioane de euro și care presupun modernizări la infrastructura pietonală, dar și rutieră.

Pregătim un proiect pentru reabilitarea iluminatului public în tot orașul. Pentru această lucrare avem nevoie de 7 milioane de euro. De asemenea, mai sunt 4 proiecte pe axa 13-1. Fiecare proiect în valoare de 5 milioane de euro. E vorba de infrastructură culturală-educațională -socială și infrastructură pentru parcuri- drumuri“, a mai adăugat primarul Făgărașului.

Tot în acest an, autoritățile speră să înceapă lucrările la noua sala de sport de la „Ovid Densușianu“, un proiect derulat prin CNI, dar și demararea lucrărilor la bazinul semiolimpic din parcul Regina Maria.

Un proiect important și mult așteptat de făgărășeni este realizarea centurii ocolitoare a Făgărașului. „ În ceea ce privește centura ocolitoare, suntem în ultima fază de preluare și vom pregăti documentația pentru scoaterea la licitație. Acolo avem ca angajament bugetar, acea linie de credit iar ulterior o să avem un contract de finanțare“, a mai spus primarul.

Un alt proiect important este cel privind modernizarea spitalului, dar și construirea unui corp nou de clădire, proiect la care se lucrează.

În schimb pentru funcționarea instituțiilor subordonate primăriei, bani sunt foarte puțini, iar bugetul va fi realizat cel mai probabil doar pentru primele două-trei trimestre.

Pentru funcționare, având o sumă mult mai mică decât anul trecut, adică minus 10 milioane de lei noi, bugetul o să-l facem probabil pe două-trei trimestre. De exemplu, trebuie să asiguri curățenia în oraș, trebuie să asiguri finanțarea Clubului Sportiv, finanțarea calendarului evenimentelor, mai ales că anul acesta este Centenarul Marii Uniri, trebuie să asiguri finanțarea muzeului, finanțarea Casei de Cultură, finanțarea ADP-ului și multe  alte lucruri. După cum vedeți, noi nu am mărit taxele și impozitele cu toate că multe primării au procedat la soluția aceasta, dar avem foarte mulți bani de încasat și va trebui ca acele datorii pe care le au diferite firme la bugetul local să le achite“, a mai adăugat primarul Făgărașului.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.