De astăzi și până în 22 februarie, elevii claselor terminale de liceu, dar şi cei din promoţiile anterioare vor susţine probele de evaluare a competenţelor din rima sesiune a examenului de Bacalaureat. Este pentru prima dată când probele orale sunt susţinute în cursul anului şcolar, şi nu înaintea probelor scrise, cum era până acum.
Probele orale încep cu Limba şi Literatura română, examinări programate în zilele de 12 şi 13 februarie. În intervalul 14-15 februarie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Vineri, 16 februarie, respectiv în zilele de 19 şi 20 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, în 21 şi 22 februarie, potrivit bzb.ro.
Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat din prima sesiune sunt programate între 25 şi 28 iunie.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care refuză să raspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba.
Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În caz contrat, candidatul este eliminat din sală.

Share Share on Facebook0Email this to someonePrint this pageShare on Google+0