Bilanț ISU Brașov: peste 8700 de intervenții și peste 400 de vieți omenești, salvate

Serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă din judeţul Braşov au avut 10.353 de evenimente, dintre care 8.762 de intervenţii, în cursul anului trecut, fiind remarcată o uşoară creştere comparativ cu anul 2016 (când au fost cu 86 de intervenţii mai puţin).

Un procent de 86% din totalul intervenţiilor inspectoratului îl reprezintă acţiunile Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), care a intervenit la 7.534 cazuri pe parcursul anului (20,64 pe zi), asistând 8.020 persoane (7.015 adulţi şi 1.005 copii). Din păcate s-au înregistrat şi 339 persoane decedate, dintre care 46 la accidente rutiere şi 2 la accidente feroviare”, se detaliază în bilanţul prezentat de inspectorul şef al ISU Braşov, locotenent colonel Lucian Marciu.
Dintre acţiunile SMURD, 770 au fost necesare în urma unor accidente rutiere – 29 cu descarcerare, iar şase în urma unor accidente feroviare, fără nevoie de descarcerare.
Potrivit datelor prezentate, pompierii din cadrul ISU Braşov (împreună cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă) au intervenit anul trecut la 1.228 situaţii de urgenţă, atingând o medie de 3,36 acţiuni pe zi.

Astfel, au fost înregistrate 396 de incendii, 154 incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri, 304 cazuri pentru asistenţa persoanelor şi 172 pentru alte situaţii de urgenţă, cu specific de protecţie civilă (10 alunecări de teren, 13 inundaţii, şapte misiuni în urma unor fenomene meteo periculoase, un accident chimic, două accidente de transport în care au fost implicate substanţe periculoase, o explozie, 45 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniţie neexplodată, 93 misiuni de asigurare a măsurilor specifice de P.S.I. pe timpul evenimentelor publice de amploare).

De asemenea, pompierii au avut 202 intervenţii pentru protecţia comunităţilor, fiind vorba despre acţiuni de salvare a unor animale, misiuni de asigurare a măsurilor specifice PSI, de îndepărtare arbori, ţurţuri, elemente de construcţie etc..

 418 de vieţi omeneşti, salvate de pompieri

Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 418 persoane (214 adulţi şi 204 copii), precum şi 97 animale mari, 46 animale mici şi 161 păsări.

În urma producerii situaţiilor de urgenţă am înregistrat 99 persoane rănite şi 55 persoane decedate, 49 dintre acestea fiind găsite decedate la intervenţii pentru asistenţa persoanelor. Au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de 151 milioane lei, înregistrându-se pagube de aproximativ 15,6 milioane lei. Comparativ cu acţiunile din anul trecut, nu se poate remarca o variaţie notabilă a numărului total al intervenţiilor (creştere cu 1%)”, se menţionează în bilanţ.
Tot în cursul anului 2017 au avut loc 1.056 de acţiuni preventive la instituţii şi operatori economici: 927 recunoaşteri în teren, 129 exerciţii cu forţe în teren. De asemenea, inspectoratul a înregistrat 535 alertări în urma cărora nu a mai fost necesară intervenţia (alarme false, deplasări fără să mai fie nevoie de intervenţie, cazuri când echipajele au fost întoarse din drum).

Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă din judeţ au participat în anul 2017 la 171 de acţiuni de intervenţie, 117 dintre acestea fiind în cooperare cu pompierii militari, majoritatea acestora fiind pentru stingerea incendiilor izbucnite la gospodării sau obiective economice ori în cazul incendiilor de vegetaţie uscată şi deşeuri.

Folosirea instalaţiilor electrice defecte, principala cauză a incendiilor

Cea mai frecventă cauză a incendiilor a fost folosirea instalaţiilor electrice cu defecţiuni (27%), urmând cauze precum utilizarea unor coşuri de fum defecte sau necurăţate, folosirea focului deschis în spaţii deschise sau închise, fumatul (6,6%), acţiuni intenţionate (5,3%), trăsnete, joaca minorilor cu focul, explozie etc..
Din punct de vedere al tipului obiectivelor afectate de incendii, gospodăriile şi locuinţele au cumulat un procent de 58%, fiind urmate de obiective din administraţie publică 9,6 %, respectiv din domeniul servicii oferite populaţiei şi autovehicule proprietate personală 7,6 %.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.