Șoarș, satul copiilor iconari

Cu puține resurse materiale, dar cu multă dragoste pentru copii, un tânăr preot a reușit să le ofere celor mici șansa inițierii în tainele picturii religioase. Atelierele de pictat icoane din satul făgărășean au readus comunității în ultimii ani nu doar speranță pentru un viitor mai bun, ci și entuziasm și bucurie.

Sub ocrotirea bisericii din Șoarș, s-au inițiat în anii trecuți adevărate cursuri de pictură pentru copii, la care profesor este chiar preotul din localitate, Ciprian Adomnicăi, el însuși iconar și slujitor al Domnului într-o comunitate care parcă a reîntinerit în jurul unui proiect destinat celor mici. Alături de doamna preoteasă, părintele Ciprian Adomnicăi a reușit să inițieze un proiect parohial, o activitate de suflet, un dar făcut comunității păstorite. Atelierele de pictat icoane au oferit copiilor posibilitatea să-și descopere nu doar talentul pentru zugrăvit chipurile sfinte, ci și dragostea față de frumos, față de artă, față de valorile sfinte.

Grupul de copii a fost pus încă de la început sub ocrotirea Sfântului Nicolae, ierarhul atât de iubit de cei mici pentru darurile oferite an de an. Într-adevăr, Sfântul Nicolae a fost darnic la Șoarș, unde a adus din plin daruri în rândul copiilor: talent, inteligență, cumințenie, interes pentru cunoaștere și dragoste față de Biserică, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

Copiii din parohia noastră aşteaptă cu nerăbdare fiecare oră de pictură. Toate evenimentele şi sărbătorile sfinte sunt întâmpinate de noi cu câte ceva pictat. Aşa am început, aşa i-am atras la biserică şi aşa am închegat un grup care e acum o familie mare şi frumoasă. Copiii dăruiesc prin pictură bucăţi din sufletele lor şi nu au nevoie în schimb decât de puţină încredere. Noi suntem dispuşi să le-o oferim şi ei să ne dovedească că nu greşim având încredere în ei. Precum nişte flori, ei cresc iubind frumosul, evoluează de la o întâlnire la alta în pictură, în imaginaţie, în idei, în iubire şi în unitate”, ne-a spus părintele Ciprian Adomnicăi.

Mai mult AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.