În scopul asigurarii starii de sanatate a populatiei si a preintampinarii aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioada premergatoare si in timpul sarbatorilor de iarna, DSVSA Brasov a intensificat controalele in vederea verificarii conditiilor de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate alimentele, fiind controlate urmatoarele obiective, dupa cum urmeaza:

–  total controale – 319 din care:   supermarketuri / hipermarketuri – 39, magazine alimentare -87,  restaurante – 76, pensiuni turistice – 22, depozite alimentare 3, carmangerii  19, laboratoare cofetărie-patiserie -41, cafe-baruri 4, fast – food-uri 8, brutării 10, pizzerii 2, cantine 2, unitati procesare carne 2, targuri  sarbatori iarna 2 si 2 targuri de animale.

Au fost aplicate un numar de 11 amenzi contravenţionale în valoare de 118.600 lei , 120  avertismente pentru încălcări minore ale legislaţiei si au fost retrase de la comercializare 169 kg produse alimentare.

In aceasta perioada s-a asigurat si supravegherea permanenta a pietelor agroalimentare  de catre personalul DSVSA Brasov, fiind verificati atat producatorii cat si  comerciantii de produse alimentare sub aspectul originii si asigurarea respectarii  legislatiei sanitare veterinare in domeniu.

În perioada 4.12.2017 – 5.01.2018  conform Ordinului Prefectului Judetului Brasov nr. 1138/2017, au fost  constituite comisiile mixte de control alcatuite din personal din cadrul D.S.V.S.A. Brasov, D.S.P Brasov si CJPC Brasov, fiind  controlate un numar de  270 unităţi de producere, prelucrare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare din judeţul Braşov după cum urmează:

– 31 supermarketuri / hipermarketuri;  78 magazine alimentare; 61 restaurante;  10 pensiuni turistice; 7 depozite alimentare; 16 carmangerii; 41 laboratoare cofetărie-patiserie; 3 cafe-baruri; 3 fast – food-uri; 14 brutării; 3 pizzerii; 1 cantină ; 2 unitati procesare carne.

Au fost aplicate un numar de 32 amenzi contravenţionale în valoare de 102.900 lei , 140  avertismente pentru încălcări minore ale legislaţiei si s-au retras de la comercializare 248  kg produse alimentare.

  Principalele deficiente constatate au fost urmatoarele:

-manipularea neigienică a produselor alimentare;

-nerespectarea normelor privind trasabilitatea produselor alimentare

-nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare şi valorificare a produselor alimentare;

-nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind    condiţiile de depozitare a materiilor prime, semifabricatelor şi a produselor finite;

-încălcarea normelor generale de igienă privind expunerea şi păstrarea alimentelor;

– lipsa planului de recoltare probe in autocontrol (Reg. 2073/2005 CE, Reg.   1441/2007 CE);

-lipsa procedurilor pentru produsele neconforme;

-nerespectarea vecinatatilor in spatiile de depozitare;

-comercializarea de produse alimentare neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;

-proceduri de lucru si proceduri de igiena neimplementate;

-neconformitati constatate pe lantul frigorific.

 

 

 

 

 

Suntem si pe:
0