Atenție, s-a furat steagul!

Ceata de feciori este cel mai vechi şi bine păstrat obicei din perioada sărbătorilor de iarnă în Ţara Făgăraşului. Ceata se constituie în ajunul Sf. Nicolae şi se destramă în ziua de Sf. Ioan când, în municipiul Făgăraş, va avea loc festivalul Cetelor de feciori. Pe lângă colindul cetelor la casele gospodarilor, jocurile și balurile de la căminele culturale, ceata are o organizare militărească, iar tinerii încearcă pe cât posibil să păstreze obiceiul așa cum l-au moștenit de la înaintașii lor. 

În majoritatea localităţilor, această tradiţie se păstrează cu sfinţenie. Tinerii încă se ocupă destul de mult ca acest obicei să se păstreze în continuare în perioada sărbătorilor de iarnă. Poate acolo unde tinerii sunt mai puţini sau lucrează la oraş şi nu au timp să se ocupe de organizare, nu se ţine.  Ceata are o gazdă, o familie unde aceasta stă până la Sf. Ioan, dar și un steag, care de regulă este o prăjină decorată cu diverse ştergare cu motiv naţional, bujori sau alte elemente specifice comunităţii respective.

Steagul este purtat cu mândrie și grijă pentru a nu fi furat de alţii, care nu fac parte din Ceata de feciori. La ultimul joc de la Recea, steagul a fost furat de două ori, iar cetașii au fost nevoiți să-l plătească. Au dat bani, dar și sticle cu băutură pentru a-l recupera.

Ceata are o organizare militărească. Există reguli și roluri clare, iar cei care îndeplinesc aceste roluri au responsabilități bine definite pe toată perioada de existență a Cetei. Cine încalcă aceste reguli este aspru pedepsit în fața tuturor localnicilor. La Recea, Alexandru a ignorat sarcinile pe care le avea, astfel încât la ultimul joc a fost legat cu o frânghie de un stâlp din căminul cultural alături de prietena lui iar cetașii i-au dat să mănânce pâine cu pastă de tomate, usturoi. În plus, l-au dat cu cărbune pe față și l-au făcut cu ruj pe buze spre amuzamentul tuturor celor prezenți la joc.

Vătaful mare este de obicei feciorul cel mai matur, cu cea mai multă experiență, și cu cea mai multă responsabilitate. În calitate de lider al Cetei, trebuie să vegheze la respectarea regulilor, trebuie să gospodăreasca banii precum și existența Cetei la Gazdă, și să organizeze și să coordoneze în general orice activitate.

Până în ziua de Sfântul Ion, cetele organizează jocuri și baluri la căminele culturale din sat. După această dată, cetele se destramă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.