Atenție la carnea de porc! Nu ezitați să faceți analize

foto: jurnalul.ro

Având în vedere că în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă se sacrifică în mod traditional porci în gospodăriile oamenilor, în vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Brașov recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificați în gospodării pentru consum propriu și de asemenea recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unități sau spații autorizate / înregistrate sanitar veterinar.

La nivelul DSVSA Brasov si la sediul CSVSA-urilor  din  judet : CSVSA Star, CSVSA Sacele, CSVSA Rasnov, CSVSA Bran, CSVSA Codlea, CSVSA Rupea si CSVSA Fagaras se vor efectua examene trichineloscopice prin metoda directă, scop în care s-a asigurat dotarea materială necesară, personal calificat și s-a asigurat un program de lucru prelungit pentru deservirea tuturor solicitărilor populației.

Programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic, la sediul DSVSA Brasov va fi zilnic intre orele 8,30-15,30 iar sambata si duminica intre orele 9,30 – 14,30.

La nivelul CSVSA programul va fi  zilnic intre orele 8 – 17, inclusiv sambata intre orele 8-14 si duminica intre orele 9-14 incepand cu data de 4.12.2017

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, proprietarii porcinelor sacrificate în gospodărie se va prezenta la centrul pentru efectuarea examenului trichineloscopic cu cartea de identitate (B.I.), crotalia auriculară a animalului sacrificat în vederea operării și scăderii acestora din Baza Națională de Date  şi următoarele probe de carne cu greutatea de aproximativ 200g:

–  pilierii diafragmatici  –  2 formaţiuni musculare fusiforme, în forma literei V, care se găsesc între ficat şi pulmon;

In situaţia în care proba de pilieri diafragmatici este insuficientă, aceasta se va completa cu următoarele formaţiuni musculare:

– diafragma – porţiunea musculo-tendinoasă care separă cavitatea abdominală de cavitatea toracică şi care, de regulă, rămâne prinsă pe faţa internă a coastelor;

–  musculatura intercostală –  două coaste nedesfăcute în lungime de circa 10 cm;

–  baza limbii

Examinarea trichineloscopica prin metoda directa se efectueza contracost,  tariful pentru determinarea Trichinella spp., prin trichineloscopie directă, este  de 10,80 lei cu TVA.

Confirmarea cazurilor pozitive de trichineloză depistate în aceste centre se va face la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Brasov, prin metoda digestiei artificiale.

Conform Ordinului A.N.S.V.S.A. nr.67/26.10.2012, porcinele crescute în gospodăriile populaţiei pot fi sacrificate si în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar  sau pot fi  vândute  în târguri de animale autorizate sanitar veterinar, cu condiţia ca acestea să fie identificate prin crotaliere şi însoţite de  „formular de mişcare” şi „certificat de sănătate pentru suine vii”, eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit din localitatea de origine.

În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/ 2009,  proprietarii ai căror porci au fost diagnosticați cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiți  de la bugetul de stat la valoarea prețului de piață a animalului, după confiscarea cărnii şi subproduselor comestibile în vederea incinerării acestora într-o unitate autorizată sanitar veterinar.

Beneficiază de despăgubiri, potrivit legii,  numai persoanele fizice proprietare de animale identificate, în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor,  în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.