Primăria vrea să împrumute bani să repare străzile. Făgărășenii, chemați la dezbatere în acest sens

Primăria Făgăraş vrea să împrumute 28.583.333 de lei (6.213.768 euro, la cursul BNR de ieri, respectiv 4,59 lei pentru un euro), bani pe care ar urma să îi restituie în 12 ani. Deocamdată, această intenţie este în etapa de consultare, făgărăşenii fiind invitaţi să se îşi exprime punctele de vedere în cadrul unei dezbateri publice ce se va desfăşura în 28 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură din Făgăraş.
Cea mai mare parte a sumei, respectiv 25.000.000 lei (5.446.623 euro), ar urma să fie folosită pentru reabilitarea şi modernizarea mai multor străzi, cu lungime totală de 24,13 kilometri. Din acelaşi credit, suma de 3.583.333 lei (780.682 euro) ar urma să fie alocată pentru refinanţarea unui împrumut contractat în anul 2010. Edilii făgărăşeni susţin că „în prezent, pe piaţa creditelor municipale se constată un interes mai ridicat al băncilor pentru acordarea de finanţări rambursabile. Astfel, datorită conjuncturii actuale a pieţelor financiare mai favorabile faţă de momentul contractării creditului din anul 2010, se vizează obţinerea unor costuri de finanţare inferioare celor existente în contractul sus-amintit. În condiţiile atribuirii contractului de credit pentru refinanţare la costuri mult inferioare celor din prezent, chiar şi plata comisionului de rambursare anticipată este justificată”.

„Unul din subiectele care va fi supus dezbaterii publice va fi contractarea unei linii de finanțare care va consta în refinanțarea creditului de la CEC Sibiu pentru plata achiziționării stadionului și a doua pentru a avea  linie de finanțare  și un angajament bugetar pentru a scoate la licitație modernizarea ocolitoarei Făgărașului. Cu acea refinanțare a creditului, dintr-un calcul făcut, vom avea o economie pe toată perioada plății, în jur de vreo 8 miliarde vechi iar cealaltă sumă este pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii. Acest sistem de finanțare a pornit din Austria, iar în România, de ani buni, orașele dezvoltate chiar și unele comune au aplicat această schemă de finanțare. Cu această schemă de finanțare se va aduce plus valoare comunității și inclusiv bugetului local iar din acele sume care vin în plus la bugetul local se poate plăti acele credite.  Nu se plătesc acele credite din actualul buget local, ci din mărirea bugetului local din anii viitori pentru că doar dacă dezvoltăm infrastructura, vom avea investitori în oraș. Mă refer la celebra ocolitoare care pe lângă faptul că din punct de vedere al cetățenilor avem nevoie să facem această ocolitoare și traficul greu să fie deviat pe această ocolitoare, acea ocolitoare va fi benefică și pentru agenții economici și investitorii din Făgăraș. Când vine un investitor mare are nevoie de transport rutier iar transportul rutier este deranjant pentru cetățeni și atunci au nevoie de rute ocolitoare pentru cetățeni  pentru a ajunge în zona lor de producție“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Mai multe detalii AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.