Polițiștii le recomandă șoferilor să respecte cu strictețe regulile de circulație

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brașov recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi îndrumările agenţilor de circulaţie, în special  semnificaţia indicatoarelor referitoare la viteza de rulare.

Pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere, pe fondul depăşirii vitezei legale, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită modulul în care circulă pe şosele, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier.

Pentru o călătorie lipsită de evenimente, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brașov recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite şi viteze  preventive, precum şi respectarea câtorva sfaturi:

  • Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum si trafic.
  • Astfel, chiar daca va aflați in localităţi sau in afara lor, iar partea carosabila este umeda ori acoperita de polei, gheata, zăpada sau mâzga, trebuie sa circulați cu o viteza care sa permită oprirea in siguranța, având in vedere ca distanta de frânare in astfel de condiții este mult mai mare.
  • Evitați acționarea brusca a sistemului de frânare si a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa.
  • Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos.
  • Nu efectuați depășiri riscante!

Reamintim limitele legale de viteză admise:

Categorii

auto

Autostrada National-european Alte categorii
de drumuri
În localități
A ; B 130 100 90 50
C ; D; D1 110 90 80 50
A1; B1; C1 90 80 70 50
tractoare, mopede 45 45 45

De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranţa rutieră, atunci când se circulă în condiţii meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.

Depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 şi 2.900 de lei).

De asemenea, se aplică sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.