Ursul, pe străzile din Victoria

Ursul nu ține sub teroare doar satele de sub munte, ci și orașul Victoria. Încă de la sfârșitul lunii august, urșii și-au făcut apariția în orașul de la poalele Munților Făgăraș, mai ales la marginea acestuia. Zilele trecute, un urs a fost văzut și pe străzile din Victoria. Din fericire, nimeni nu a fost atacat. Gestionarii fondului de vânătoare spun că deși au făcut numeroase sesizări la minister în vederea relocării urșilor, până acum au primit doar răspunsuri negative. Singurele măsuri ce le pot lua este să-i gonească, însă după câteva zile, animalele revin.

Începând cam de la sfârșitul lui august, începutul lui septembrie am fost sesizați de mai multe ori de primărie și de localnici cu privire la apariția ursului în Victoria. Am fost de mai multe ori de i-am îndepărtat. La două -trei reveneau, iar îi îndepărtam, iar veneau. Mai rar intră în oraș, dar la marginea orașului se întâmplă destul de des să apară“, ne-a declarat Ionuț Ionescu, directorul Organizației de Vânătoare Șoimul.

Vânătorii spun că principala cauză este înmulțirea urșilor după ce vânătoarea acestei specii a fost oprită în urmă cu un an.

„Multă lume spune că ursul coboară în localități pentru că vânătorii nu le pun mâncare, dar treaba stă cam în felul următor: prin lege nu avem voie sub nicio formă să dăm mâncare la urs. Că ursul mănâncă porumbul pe care îl punem noi la mistreți  pentru că nimeni nu îl poate opri și să-i spună „ursule tu nu mânca“. Altă problemă ar fi că multă lume zice că tăierile de pădure ar fi cauza că urșii coboară. Nici pe de parte, tăierele acestea de pădure, poate nu chiar în primul sau al doilea an, dar după  doi, trei ani o să fie o sursă bogată de hrană pentru urși prin zmeurișul și murișul  instalat acolo. Tăierile sunt într-un fel chiar bune pentru urs, doar în momentul tăierii efective sunt neliniștiți. S-au înmulțit foarte mult. Vă dau un exemplu simplu. Noi estimăm cam 50 de urși pe fondurile noastre de vânătoare, la Sâmbăta și Victoria, în jurul la 50. Se presupunem că din aceștia 50 ar fi doar 20 femele, aceste femele o dată la doi  ani fac câte doi pui. Asta înseamnă 40 de ursuleți apăruți la doi ani, adică într-un an apar încă 20 de ursuleți. Acești 20 de ursuleți nu au dușman natural, nu îi mănâncă nimeni doar dacă mor de vreo boală sau cad pe stânci și se lovesc. Dar din 20 de ursuleți liniștit, liniștit scapă 10-12, poate și mai bine. Deci în fiecare an, efectivele acestea ar crește, să zicem, cu 10. Asta se vede după un an de când s-a oprit vânătoarea ursului. Ce va fi în următorii 2-3 ani? Numai Dumnezeu știe dacă se continuă așa cu legislația. Nici nu vrem să știm ce se întâmplă în următorii 2-3 ani dacă condițiile rămân la fel“, ne-a mai spus Ionuț Ionescu, directorul Organizației de Vânătoare Șoimul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.