Scene ale „gulagului românesc“, în 45 de tablouri, la Cetatea Făgăraș

Muzeul Țării Făgărașului “Valer Literat” expune în perioada 16-26 noiembrie, picturile lui Paul Hitter, pe tema sistemului concentraționar comunist din România, având ca punct central reeducarea prin tortură. Vernisajul a avut loc aseară și a adunat  zeci de făgărășeni, cunoscători ai acestei părți de istorie a românilor sau simpli curioși.

Expoziția cuprinde 45 de tablouri care vor fi prezentate în mai multe localități ale României. Primul vernisaj a avut loc la Pitești, locul unde a început Reeducarea.

Al doilea popas a lui Paul Hitter, un tânăr artist din București a fost în Cetatea Făgărașului, cetate care timp de mai bine de un deceniu, a fost închisoare comunistă.
Între anii 1948-1960, în Cetatea Făgăraşului, a existat una dintre cele mai temute închisori pentru deţinuţii politic ale «gulagului» românesc. Cifra exactă nu se ştie, dar se pare că la Făgăraş au fost închişi între 600-1.000 de deţinuţi politic. Nu se ştie exact nici câţi au murit, fiindcă erau înmormântaţi pe ascuns, în timpul nopţii, fie în gropi comune, în diverse locaţii sau în cimitir, tot în gropi comune.
Expoziția „Nuanțele abisului” are ca temă centrală „reeducarea”, punctul culminant al violenței detenției politice în perioada comunistă. Picturile lui Paul Hitter vorbesc despre tortura fizică și psihologică și despre trăirile profunde ale deținutului în momentele cele mai dificile, iar fiecare lucrare are la bază mărturia unui supraviețuitor al detenției.

„Mă numesc Paul Hitter, sunt artist plastic, am studiat în Germania, la Munchen, am avut numeroase expoziții în străinătate și țară. Eu mi-am inventat propriu stil intitulat expresionism balcanic, însă această expoziție nu se leagă de stilul meu, stilul meu este mult mai vesel. Această expoziție vine după o muncă lungă de cercetare. Cred că am luat prima dată contact cu lumea foștilor deținuți politici la o vârstă destul de fragedă, citind cărțile din biblioteca părinților mei, legate de această temă. M-au impresionat foarte tare și am început în jurul vârstei de 17 ani să schițez aceste lucrări, am tot reluat temele și acum, în sfârșit, am reușit să le dau o formă finală. Această expoziție face parte dintr-un turneu mai lung. Expoziția de deschidere a avut loc la Pitești unde, precum știți, a avut loc și reeducarea, cea mai groaznică expresie a comunismului și bolșevismului, a sistemului  totalitar instalat în 1944. Am încercat să surprind cât mai mult din suferințele fizice și suferințele psihice prin care au trecut acești oameni“, ne-a spus Paul Hitter.

Avem vernisajul a două expoziții în această seară. Prima expoziție se numește „Nuanțele abisului“. Este o expoziție de pictură a unui pictor, poate prea puțin cunoscut aici, la noi. Este vorba de Paul Hitter, dar foarte cunoscut în afară și care prezintă universul concentraționar comunist, mai precis fenomenul Pitești, o expoziție extrem de interesantă și care are o încărcătură aparte  și am ținut să o organizăm aici, cu atât mai mult cu cât și Cetatea Făgărașului a  fost timp de un deceniu închisoare comunistă“, ne-a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului „Valer Literat“.

Este o expoziție inedită care face referire atât la trecut, cât și la prezent și viitor. Trecutul nostru este o rană vie aș putea spune, pentru că noi românii am cunoscut experimentul comunist și suferința românilor în temnițele comuniste. Această expoziție reflectă foarte bine suferința, dar în același timp prezentul pentru că ne responsabilizează pentru că dacă suferința i-a purificat pe cei care au trecut prin teroarea comunsită, pe noi ne responsabilizează și ar trebui să fim mai atenți  asupra acțiunilor noastre . În ceea ce privește viitorul, sperăm că nu va fi în alb și negru așa cum am văzut aici“, ne-a spus Ioan Streza, profesor de istorie.

„Personal am fost profund impresionat, mă bucur că am participat și am apreciat că un pictor totuși din generația tânără a abordat această problemă și face recurs la memorie și precum spunea și autorul  că atât este de datoria noastră să nu uităm.  Acești oameni sunt adevărați eroi care și-au dat viața, au luptat pentru democrație pentru poporul român, pentru istoria noastră. Expoziția este deosebită, sunt niște titluri deosebite ale tablourilor spre exemplu: „Malaxorul conștiințelor, „Ideologie la Aiud“, „Bătaie la proțap“ și care surprind deosebit de bine ceea ce a fost teroarea respectivă și trebuie să fim vigilenți și să nu uităm și să-i aducem pe acești eroi în prim- plan“, a spus prof. Nicolae Postolache.

„Este greu de surprins în cuvinte și sintetic ceea ce simți în momentul în care privești un astfel de tablou. Nu îmi este străin subiectul, sunt chiar pasionat de a înțelege cât mai bine ceea ce s-a întâmplat și ce lecție trebuie să ne asumăm noi ca urmași ai celor care au suferit în închisorile comuniste. Impresia pe care mi-o transmite este a unei suferințe ce noi nici măcar nu o putem înțelege rational, darămite să o trăim.  Însă este bine ca și generațiile tinere și foarte tinere să se familiarizeze cu acest subiect. Părearea mea personală este că le va fi de mare folos, de mare ajutor în momente de cumpănă“, a spus pr. Marius Corlean, protopopul Făgărașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.