Expoziție inedită la Muzeul Țării Făgărașului

Expoziție inedită la Muzeul Țării Făgărașului. Pentru prima dată, la instituția de cultură din orașul nostru, a fost prezentat un sat din Țara Făgărașului. Aseară, zeci de făgărășeni au participat la vernisajul expoziției „Moștenirea“, expoziție care se prezintă sub forma unei case vechi stilizate, din Drăguș, o construcție de lemn în care sunt încastrate elemente de arhitectura deosebite, vechi de cca. 150 de ani, ferestre și uși ale căror geamuri sunt pictate de pictorul iconar Raluca Jurcovan cu icoane țărănești pe sticlă.

Construcția este structurată în trei ateliere: atelierul țesătoarei – Rafira Jurcovan, atelierul cojocarului Dumitru Sofonea și atelierul pictorului iconar – Raluca Jurcovan.

În ateliere, cei prezenți la vernisaj au putut admira țesături, ștergare, straie, pieptare din satul Drăguș, icoane tradiționale pe sticlă, fotografii și obiecte specifice interioarelor țărănești.

„Expoziția „Moștenirea“ este făcută în memoria străbunicii mele, Rafira Jurcovan, a cojocarului Sofonea Dumitru și gândită ca un omagiu adus campaniei lui Dimitrie Gusti, în memoria Drăgușului. Expoziția a fost gândită pe trei ateliere. Este vorba despre atelierul țesătoarei, cojocarului și atelierul iconarului. O să vedeți că este în cruce construcția. Această expoziție este încununată de un film cu aleși nume „Moștenire“, un film care explică mai bine ce o să spun cu această expoziție și care de fapt redă ceea ce este în spatele acestei expoziții. Eu sunt regizor de film și televiziune. În general fac filme documentare, chiar mi-am propus să facem o serie de filme în Țara Făgărașului. Primul a fost acesta „Moștenirea“, anul acesta am lansat înainte de Paști „Icoana pe sticlă, reazem și putere“, un film care este făcut în memoria tuturor iconarilor din Țara Făgărașului“, ne-a spus Raluca Jurcovan Păun.

În anul 1929, marele filozof, sociolog și estetician român, Dimitrie Gusti realiza în satul Drăguș împreună cu o întreagă echipă de cercetători prima campanie monografică.

Gusti și-a dorit să imortalizeze realitatea din Drăguș sub toate aspectele: viața socială, obiceiuri. ocupații, cutume, etnografie, tot ce se putea ști despre o comunitate.

Toate acestea fac din satul Drăguș, unicul sat din Romania al cărui trecut, în toată complexitatea lui, a rămas pe peliculă. Echipa de monografiști a poposit în casa străbunicilor Ralucăi Jurcovan unde au și  fost găzduiți. Rafira Jurcovan,  străbunica acesteia – țesătoare renumită în sat și Dumitru Sofonea, tatăl fiului cu același nume Dumitru Sofonea, cojocarul satului au fost printre protagoniștii acestei cercetări ample realizate de către Dimitrie Gusti în întregul sat. În urma acestei campanii Rafira Jurcovan și Dumitru Sofonea au fost invitați de nenumărate ori la Muzeul Satului în București pentru a etala creațiile lor.

Expozitia va putea fi vizitată în Turnul Thomory până în luna februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.