41 de făgărășeni care muncesc în străinătate vor primi bani să-și înființeze o afacere acasă

Făgărășenii care sunt plecați în străinătate și vor să revină acasă, au posibilitatea să aplice în cadrul unui proiect și să câștige 40.000 de euro pentru a-și înființa o afacere. Proiectul realizat prin Dispora Start Up se numește „Investește în țara ta“, iar astăzi a avut loc lansarea lui în sala de ședințe a Primăriei Făgăraș.

 

Investește în țara ta“ este un proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, pe axa 3. 7. Asta înseamnă locuri de muncă pentru toți și obiectivul specific 3.7 se referă la crearea de oportunități antreprenoriale pentru românii din diaspora. Valoarea proiectului are 12 milioane de lei. Grupul țintă al proiectului este constituit în speță din cetățeni români, dar care în ultimele 12 luni au avut rezidență în afara țării, adică ca să fie eligibil pentru proiect trebuie să fie cetățean român, peste 18 ani, ultimele 12 luni cu dovada rezidenței sau a domiciliului în străinătate și care, desigur, să aibă dorința de a reveni în țară, în ideea de a-și deschide o afacere în mediul urban în regiunile mai puțin dezvoltate ale României. Deci, este exclusă de la finanțare București-Ilfov.Proiectul are o durată de 36 de luni. A început în 23 septembrie efectiv, se va termina în 22 septembrie 2020. Proiectul este etapizat. Prima etapă înseamnă formarea profesională,a  doua etapă – consiliere, consultanță, mentorat și a treia etapă, monitorizare. În etapa de formare profesională, selectăm grupul țintă, îl înscriem la un curs, de fapt este un program de formare profesională de antreprenoriat. La final, toți absolvenții vor fi capabili să-și elaboreze și să-și înscrie în concurs un plan de afaceri care va intra într-o competiție. Competiția va fi jurizată extern, noi în calitate de administratori de grant, avem obligația de a angaja juriul extern și acel jurul, după o metodologie stabilită, va desemna 41 de câștigători care vor înființa 41 de firme“, a spus Dana Droj, manager de proiect.

„Avem lansarea proiectului destinat diasporei. E vorba de un proiect extrem de generos prin care se oferă servicii de consiliere, instruire în elaborarea unui plan de afaceri pentru persoanele care locuiesc în străinătate. În continuare se va face un concurs de planuri de afaceri iar cele mai bune, cele mai deosebite, inovative vor fi finanțate. Valoarea este consistentă. e vorba de 40.000 de euro de proiect iar contribuția beneficiarilor este zero. E vorba de proiecte care vizează producția, înființarea unor unități de producție, unități de servicii, servicii pentru populație“, ne-a spus Elena Nemeș, consilier la Primăria Făgăraș.

„Suntem centrul de informare tehnologică CIT-IRECSON din București, suntem parteneri în cadrul acestui proiect și consider o oportunitate pentru românii din diaspora, cei care au un spirit inovator, cei care nu au uitat România și vor să înceapă să-și deschidă o afacere în România, este o oportunitate pentru a participa la acest proiect, pentru a-și îmbogăți cunoștințele antreprenoriale, spiritul inovator deja îl au pentru că cea mai mare parte a celor care pleacă deja sunt spirite inovatoare și prin competențele pe care le vor dobândi prin acest proiect, urmează să și întocmească niște planuri de afaceri, să participe la o competiție și cele mai bune planuri de afaceri vor câștiga, un număr de 40. Este o sumă de până la 40.000 euro, este un început, aceste afaceri se pot dezvolta în continuare noi partenerii și toți cei care suntem în cadrul acestui proiect o să-i puteam să le acordăm consultanță în continuare pentru a-și dezvolta această afacere“, a spus Bogdan Ciocănel, administratul partenerului 3 în cadrul acestui proiect CIT-IRECSON.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.